Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Weinig slaap nodig? Misschien bezit jij wel dít gen

relax-youre-on-weekend-time-now.jpg

Waar de een met iets minder dan acht uur slaap al versuft en met dikke wallen door het leven gaat, kan de ander prima functioneren met wat minder uurtjes onder de wol. Ben jij één van die gelukkigen? Dan is dit waarschijnlijk bepaald door je genen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Californië.

Slaap-gen

De wetenschappers onderzochten het DNA van verschillende families die beduidend minder slaap nodig hebben dan de gemiddelde persoon. Hierbij ontdekten ze een gen, ADRB1 genaamd, dat erop wijst dat iemand prima kan functioneren met zo’n zes uur slaap, in plaats van de gemiddelde acht uur. En dit gen wordt dus vaak doorgegeven in families.

55 minuten minder

Om dit verder te onderzoeken, bestudeerden de wetenschappers een aantal muizen die een gemuteerde versie van het ADRB1-gen droegen. En wat bleek? Ook de muizen met het gen sliepen gemiddeld 55 minuten minder dan de muizen zonder het gen.

Biologische instincten

De wetenschappers leggen uit dat het moeilijk is om de slaappatronen van mensen te bestuderen. “Slaap is zowel onderhevig aan onze biologie als aan ons gedrag. We drinken koffie en dwingen onszelf later op te blijven, wat tegen onze biologische instincten ingaat”, legt onderzoeker Louis Ptáček uit.

Gevolgen

Daarom is deze ontdekking zo interessant. Dit gen kan in de toekomst misschien wel gebruikt worden om onze slaappatronen verder te controleren en verbeteren. Want hoe beter we slapen, hoe minder risico we lopen op ziekten en aandoeningen als kanker, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en dementie. Maar ook het effect op ons dagelijks leven zou groot zijn wanneer we beter kunnen functioneren met minder slaap. Eindelijk geen middagdip meer!

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Slaap net zo lekker als in een hotel met deze Van der Valk hotel 4-seizoenen dekbedset. Nu met 61 procent korting in de Margriet Shop.

Ook interessant