Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Ook déze gewoonte vergroot de kans op een ernstig verloop van corona

studie-weinig-bewegen-vergoot-kans-op-ernstig-verloop-corona.jpg

Breng jij het grootste deel van de dag zittend door? Dan is de kans dat je ernstig ziek wordt door het coronavirus groter dan bij mensen die veel bewegen. Uit een Britse studie blijkt dat mensen die weinig bewegen aanzienlijk meer kans lopen op een ernstig verloop van corona of zelfs op overlijden door besmetting met het virus.

Eerder werd al bekend dat mensen met het mannelijke geslacht, een hogere leeftijd, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten een hogere sterfkans door het coronavirus hebben. Een tekort aan beweging kan nu dus aan dit lijstje toegevoegd worden. Dat stellen de auteurs van een studie die dinsdag verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

Weinig bewegen zorgt voor ernstige klachten corona

Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie maar weinig beweging kregen, hadden volgens deze studie een veel groter risico op een ernstig verloop van corona. Niet alleen moesten ze vaker opgenomen worden en kwamen ze sneller op de intensive care terecht, ook overleden zij vaker na een besmetting. Dat concluderen de onderzoekers na het analyseren van de gegevens van bijna 50.000 volwassenen.

Zij liepen tussen januari en oktober 2020 het coronavirus op. De gemiddelde leeftijd in die groep was 47 jaar; zo’n 60 procent van hen was vrouw. De gemiddelde BMI van de onderzochte Amerikanen was 31, wat iets boven de drempelwaarde voor obesitas ligt.

Vergelijkingen

Uit de vergelijking van de data kwam naar voren dat patiënten met corona die weinig of helemaal niet bewegen, twee keer zo veel kans lopen op een ziekenhuisopname vergeleken met de meest actieve groep. Daarnaast is het risico om op de intensive care te belanden 73 procent hoger. Ook hebben fysiek inactieve patiënten ongeveer 2,5 keer meer kans om te overlijden na een besmetting.

Vergeleken met andere patiënten die hun hele leven lang geregeld sporten of bewegen maar niet enorm actief zijn, hebben mensen die weinig bewegen zo’n 20 procent meer kans om opgenomen te worden na besmetting met corona. De kans om op de intensive care te belanden is zo’n 10 procent hoger, en het risico om te overlijden aan COVID-109 is 32 procent hoger. Zelfs af en toe bewegen lijkt dus al een flink verschil te maken.

Erger dan hoge bloeddruk

Alleen een hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens deze wetenschappers sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop en een grotere kans op overlijden voorspellen. Weinig bewegen is volgens deze studie dus ernstiger als het komt tot het verloop van een besmetting met corona, dan onder andere roken, obesitas of een hoge bloeddruk.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant