null Beeld

Weg met stress in 15 minuten!

Heb jij ook moeite met ontspannen na een zware week? Bijvoorbeeld door alle drukte in deze laatste maand van het jaar? Zie hier, 11 alternatieven om stress en spanning de baas te worden. 

Op de lange termijn kan stress gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals angst, depressie, hart- en vaatziektes, gewichtstoename en geheugen- en concentratieproblemen.

1. Sta eerder op

Je berooft jezelf misschien van wat slaap, maar door 15 tot 20 minuten eerder op te staan en jezelf zo wat extra tijd te geven, word je fitter. “Neem in de ochtend de tijd om je te concentreren,” zegt Leslie Carr, psycholoog uit San Francisco. “Veel mensen beginnen hun dag gehaast en dan wordt het nooit beter.” Gebruik die 20 minuten extra om na te denken over je doelen van de dag of lees iets inspirerends. De kans is groot dat je dag soepeler verloopt na zo'n ontspannen begin .

2. Rustgevende kleuren

Uit onderzoek blijkt dat warme kleuren, bijvoorbeeld rood, je actief maken, terwijl koele en gedempte kleuren, zoals blauw, groen of grijs je meer ontspannen. Het is daarom belangrijk om jezelf te omringen met kleuren die de stress verlichten. Verf daarom een muur in een rustgevende kleur of drapeer om je zwarte bureaustoel een sjaal in een koele kleur. En gebruik een mooie natuurfoto als screensaver.

3. Troep opruimen

Voel je je emotioneel uitgeput? Dan is opruimen en schoonmaken misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Toch kan dat een positieve boost geven en helpen stress te beheersen, zegt Lauren Napolitano die als psycholoog verbonden is aan het Bryn Mawr Hospital in Pennsylvania. “Het opruimen van ongebruikte items geeft een gevoel van orde, waardoor je je rustiger voelt; tast- of zichtbare organisatie leidt tot emotionele organisatie.”

4. Visualiseer je gedachten

Je collega maakt net een vreemde opmerking, je man heeft vergeten de hond uit te laten en je hebt al weken niets leuks gedaan met je kinderen. Als dit soort gedachten dagelijks terugkeren, is het belangrijk om die ze te rangschikken door middel van mindfullness. Hoe werkt het? Stel je gedachten voor als wolken aan de hemel en laat ze boven je drijven. “Wanneer je je negatieve gedachten observeert als mentale objecten die komen en gaan, worden ze minder onaangenaam, minder bedreigend en minder krachtig en emotioneel,” aldus Erin Olivio, auteur van het boek Wise mind living: master your emotions, transform your Life.

5. Bekijk grappige video’s

Zie je ook vaak van die grappige (dieren)video’s op Facebook voorbij komen. Bekijk ze dan ook! Na een zware werkdag is er maar weinig ontspannender dan die grappige video’s bekijken. Dit komt doordat het deel van de hersens dat zorgt voor rust en kalmte tijdens het kijken wordt geactiveerd. Dit vermindert angst en helpt enorm bij het verminderen van stress,” aldus Rose Hanna, psycholoog aan de California State University Long Beach.

6. Zing een liedje

Voel je je uitgeput? Zing dan een liedje. Uit onderzoek blijkt dat zingen het niveau van cortisol in je lichaam verlaagt. “Door liedjes te zingen die je leuk vindt, komen er positieve herinneringen boven waardoor je minder gestrest wordt,” aldus Rita Eichenstein, een neuropsychologist bij Cedars-Sinai Medical Towers in Los Angeles.

7. Creatief bezig zijn

Kleuren, knippen en plakken. Het doet misschien denken aan je kleutersschooltijd, maar is erg goed voor je mentale gezondheid. Het helpt je focussen, waardoor stressvolle en moeilijke emoties even naar de achtergrond verdwijnen. Er zijn prachtige kleurboeken te krijgen speciaal voor volwassenen. Bijvoorbeeld The Big Mindful, colourful book: een kleurboek boordevol prachtige spreuken, wijsheden, mindfullness en inzichten. Is kleuren of knutselen niet je ding, probeer dan ter afleiding een andere activiteit uit, tuinieren bijvoorbeeld.

8. Spierontspanning

Een ontspannen lichaam leidt tot een ontspannen geest. Even een paar minuutjes ontspannen doe je zo: ga liggen en span elke spiergroep gedurende vijf seconden aan. Ontspan daarna vijf seconden. Begin met je voorhoofd, verplaatst daarna naar je lippen, handen, onderarmen, schouders, rug, buik, dijen, voeten en tot slot je tenen. Voel je dat je spieren toch nog gespannen zijn? Herhaal dan de oefeningen, maar nu gedurende drie à vier seconden.

9. Buikademhaling

Volledig en diep ademhalen zorgt voor een gevoel van rust omdat je lichaam meer zuurstof krijgt. Hierdoor ontspan je. Ga met de rug op de grond liggen en leg je handen om je bovenbuik. Adem langzaam in en uit. Je buikwand moet zich uitzetten tijdens een inademing en inzakken tijdens een uitademhaling.

10. Dankbaarheid

Het is belangrijk om te leren je gedachten te beheersen. Merk je dat er ergens in je lichaam spanning is, visualiseer dan een groot rood stopbord. Probeer dan meteen aan andere dingen te denken, zoals dingen waar je dankbaar voor bent. Kijk om je heen naar wat je mooi en prettig vindt. Of maak een dankbaarheidslijst op je telefoon die je altijd kunt raadplegen als je een hectisch moment beleeft.

11. Drukpunt therapie

Je zit vast in het verkeer en het voelt alsof je gaat ontploffen. Probeer op zo’n moment eens drukpunttherapie. Je drukt daarbij op bepaalde punten van het lichaam, waardoor de spierspanning afneemt en bloedsomsloop wordt bevorderd. Het makkelijkst om mee te beginnen is het derde oog, de ruimte tussen je wenkbrauwen en boven de brug van je neus. Plaats je middel- en wijsvinger op deze positie en houd dit voor 1-2 minuten met een zachte tot stevige druk.

Wat is jouw manier om stress te vermijden?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden