null Beeld

Weg met de spataderen! Ga voor mooie benen

null Beeld

Wanneer het zomer is en de temperatuur omhoog gaat, komen de korte broeken en rokjes weer uit de kast. Maar durft u uw benen al te tonen, of kampt u met ontsierende aderen? Tegenwoordig kunt u hier al iets aan laten doen.

null Beeld

U bent in ieder geval niet de enige met aderen op uw benen. Het kunnen haarvaatjes of spataderen zijn. Maar hoe ontstaan ze en wat kan er aan gedaan worden?

Haarvaatjes in het lichaam

Een menselijk lichaam bevat duizenden haarvaten die het lichaam van voeding voorzien en afval afvoeren. Deze vaatjes zijn wel kwetsbaar en kunnen ze wijd worden. Daardoor worden ze extra zichtbaar onder de huid. Vooral op de benen zijn ze snel zichtbaar doordat deze het hele lichaamsgewicht moeten dragen. De vaatjes kunnen rood of blauw worden, de zogeheten berkentakjes.

Ontstaan van spataderen

De slagaderen laten het bloed van het hart naar de benen en weer terug gevoerd. Bij sommige mensen functioneren de beenaderen onvoldoende. Dit heeft een verhoogde bloeddruk in de beenaderen, met spataderen als gevolg. De klachten die doorgaans ontstaan zijn krampen, jeuk of vermoeide of rusteloze benen. Hier zijn vaak nog geen zichtbare afwijkingen. Als de spataderen niet worden behandeld, kan er vochtophoping rond de enkels en vochtafscheiding uit de aderen ontstaan.

Goede behandeling

Toch kunnen haarvaten en spataderen behandeld worden. Veel ziekenhuizen hebben een speciale flebologiepolikliniek. Vaak verwijst een huisarts u door naar een gespecialiseerde kliniek wanneer er sprake is van een paar haarvaatjes zonder spataderen.

Voorkom spataderen

Factoren zoals erfelijke aanleg, geslacht, zwangerschap en trombose spelen bij spataderen een rol. Ook mensen die tijdens hun werk veel stil moeten zitten, hebben kans op spataderen. Het is dus belangrijk om regelmatig te bewegen en tijdens het staan de kuitspieren aan te spannen. Maar ook overgewicht voorkomen, geen knellende kleding dragen en de benen niet over elkaar slaan kan spataderen voorkomen. Daarnaast kunt u ook regelmatig een warme douche met een koude afwisselen, om de bloedcirculatie te bevorderen.

Bron: dokterdokter.nl – Corina Blommendaal

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden