null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wees alert op huidkanker nu de zon weer lekker schijnt

Nu de terrassen weer open zijn, de stranden drukker worden en de zon volop schijnt, zou het eigenlijk tijd worden om meer alert te zijn op huidkanker. Dermatologen maken zich echter zorgen om het verminderd aantal controles op de ziekte. Minder mensen laten zich nu controleren door de huisarts tijdens de huidige coronacrisis.

Diagnoses huidkanker

Het aantal diagnoses van huidkanker is hierdoor in de coronacrisis wekenlang gehalveerd. Dit blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Volgens dermatologen is dit niet omdat mensen minder huidkanker krijgen, maar omdat ze er gewoon niet alert meer op zijn. Dit terwijl vroege herkenning van huidkanker juist essentieel is voor een snelle, succesvolle behandeling.

Wees alert op huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, jaarlijks komen er 70.000 nieuwe huidkankerpatienten bij. Eén op de vijf Nederlanders krijgt de diagnose. En dat cijfer gaat nu richting de één op de vier. ‘Andere vormen van kanker stijgen niet zo dramatisch. Huidkanker steekt er echt bovenuit’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Insmeren, uit de zon blijven en aan de bel trekken

Er zijn drie soorten huidkanker, vertelt dermatoloog Amber Goedkoop, werkzaam bij het St. Antonius Ziekenhuis. ‘Het basaalcelcarcinoom komt het meest voor en is goed behandelbaar. Het plaveiselcelcarcinoom is agressiever, maar meestal ook goed behandelbaar. Het melanoom kan uitzaaien en is daarmee het gevaarlijkst.’ Huidkanker kan heel lokaal optreden: op de oren, lippen en zelfs op oogleden. "Hoe klein het oppervlak ook is, je moet het insmeren met zonnebrandcrème en beschermen. Deze vorm van kanker is in de meeste gevallen behandelbaar, maar door het wegsnijden van de kankercellen kun je wel verminkingen en littekens krijgen."

Ooit verbrand? Kans op huidkanker

Ben je na één keer verbranden vatbaarder voor kanker? De UV-straling in de zon beschadigt permanent het DNA in je cellen, vertelt dermatoloog Birgitte Visch, behandelaar van huidkankerpatiënten bij ziekenhuis Rijnstate. ‘Als je als kind al een keer bent verbrand, telt dat later nog mee. De cellen herstellen zich niet. Hoe meer zonbeschadiging daar bijkomt, hoe groter de kans op huidkanker.’

Een keer verbranden vindt Visch al te veel, dus ook 'maar' één keertje verbranden per jaar. Gelukkig krijgt niet iedereen die een aantal keer is verbrand huidkanker. ‘Iedere huid is anders. En in sommige families komt huidkanker meer voor dan in andere.’

Hoe gebruinder de huid, hoe meer de schade

Ook zegt Visch: hoe gebruinder je bent door de zon, hoe meer schade je eigenlijk hebt aan je huid. Dus elk jaar poepbruin worden zonder te verbranden, kan ook zorgen voor kanker. Dat is misschien niet accuut, maar wel chronische zonbeschadiging.

Wat in elk geval wordt afgeraden: tussen 11.00 en 15.00 onbeschermd in de zon zijn. Wanneer dan ook. Smeren zou niet alleen moeten gebeuren wanneer je specifiek gaat zonnen of zwemmen, maar elke dag.

Lees ook: Deze vorm van kanker komt in ons land steeds meer voor

Bron| nu.nl

Beeld| iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden