Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Doe jij dit in het weekend? Dan heb je meer kans op een depressie

werk-weekend.jpg

Werk jij in een winkel, in de zorg of in de horeca? Grote kans dat je dan vaak moet werken als je vrienden of familie vrij zijn. Vervelend. Zeker nu uit Brits onderzoek blijkt dat dit nogal wat negatieve gevolgen voor je mentale gezondheid kan hebben.

Weekendwerkers hebben een grotere kans een depressie te ontwikkelen dan mensen die in het weekend vrij zijn, blijkt uit een uitgebreide studie. Wetenschappers van de University College London en de Queen Mary University deden hiervoor twee jaar lang onderzoek naar 11.215 werkende mannen en 12.188 vrouwen. Alle deelnemers moesten gedurende deze periode vragenlijsten invullen over hun werk, inkomen en mate van levensgeluk.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen werkten vaker langer dan vrouwen: bijna de helft van de mannen werkte meer dan de standaard 35-40 uur per week, tegenover een kwart van de vrouwen. De helft van de groep vrouwen werkte minder dan 35 uur, bij de mannen ging dit om 15%. Ongeveer de helft van alle ondervraagde vrouwen werkte tenminste een paar keer in het weekend. Bij de mannen lag dat aandeel op twee derde. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die in het weekend werkten 4,6% keer vaker last hadden van depressieve gevoelens dan zij die op zaterdag en zondag vrij waren. Ook de mannen voelden zich vaker ongelukkig. Zo gaf 3,6% van de in het weekend werkende heren aan last te hebben van depressieve klachten.

Mogelijke verklaring

De onderzoekers zeggen geen exacte verklaring te hebben voor het verschil tussen mannen en vrouwen. Hoofdonderzoeker Gill Weston vermoedt dat vrouwen zich vaker depressief voelen omdat zij naast het werk extra druk ervaren door de bijkomende huishoudelijke taken. “Vrouwen nemen geregeld een groter deel van het huishouden op zich dan mannen, wat – zeker ook bij weekendwerk – voor meer tijdsdruk en een overdosis verantwoordelijkheden zorgt.” Daarnaast denkt Weston dat de depressieve gevoelens bij mannen én vrouwen te maken hebben met het salaris dat bij veel weekendbanen hoort. “We zien meer weekendwerkers in slecht betaalde banen in de dienstensector. In deze banen komt depressie sowieso vaker voor dan in de hogere sectoren van de arbeidsmarkt.”

Overuren en werkdruk

Naast weekendwerkers hebben ook vrouwen die meer dan 55 uur per week werken een grotere kans om een depressie te ontwikkelen. “We hopen dat onze bevindingen werkgevers en beleidsmakers aan het denken zetten. Misschien zijn de cijfers een aanmoediging om de lasten te verminderen en de steun te verhogen om zo lange of onregelmatige werkdagen aangenamer te maken,” besluit Weston.

Lees ook
Last van een dipje? Met deze tips zit je zo weer lekker in je vel

Bron| BMJ
Beeld| iStock

Ook interessant