We slapen ieder jaar 44 uur minder: hierdoor komt dat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

We slapen ieder jaar 44 uur minder: dit is hoe dat komt

Waarschijnlijk weet je ook wel dat je het best zo’n acht uur per nacht kunt slapen en dat een goede nachtrust essentieel is voor een goede gezondheid. Des te zorgwekkender dus, dat nu uit onderzoek blijkt dat we ieder jaar 44 uur minder slapen dan het jaar ervoor.

De slaapstudie die gedaan werd, werd gepubliceerd in het tijdschrift One Earth. Vooral vrouwen en ouderen hebben last van slaapverlies.

Onderzoek naar slaap

Onderzoekers pakten deze slaapstudie groots aan. Ze besloten namelijk onderzoek te doen naar de slaap van maar liefst 47.000 mensen uit 68 verschillende landen. Zij kregen polsbandjes waarmee hun slaap bijgehouden werd. De onderzoekers konden hierdoor zeven miljoen nachten analyseren.

Kelton Minor van de Universiteit van Kopenhagen en hoofdonderzoeker van deze slaapstudie geeft aan dat slaap voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel is van hun dagelijkse routine. “We brengen bijna eenderde van ons leven slapend door. Maar steeds meer mensen in landen over de hele wereld slapen niet genoeg.”

Klimaatverandering

Hoe het komt dat we steeds minder slapen? Dat wijten de onderzoekers aan klimaatverandering. Ze zien dat de stijgende temperaturen en de opwarming van de aarde ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om in slaap te vallen. Dit komt doordat ons lichaam ‘s nachts eigenlijk moet afkoelen, maar dat steeds lastiger wordt. Als het warmer is, moet je lichaam daar veel meer moeite voor doen. Het slechte nieuws? We kunnen onszelf niet aanpassen aan deze warmere nachten. En de gemiste uren slaap inhalen, dat is iets wat we vaak niet doen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

De stijgende temperaturen hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Het zijn namelijk vooral vrouwen die er veel van merken. Hun lichamen koelen ‘s avonds eerder af dan die van mannen, waardoor de impact van de hogere nachttemperaturen groter is. Maar dat is niet het enige. Vrouwen hebben namelijk ook vaak meer onderhuids vet. Hierdoor houden ze meer warmte vast, waardoor ze minder snel afkoelen.

Ook ouderen hebben veel last van de hogere nachttemperatuur. Zij slapen sowieso al minder, maar hebben ook een slechtere lichaamstemperatuurregulatie. Hierdoor zijn zij veel gevoeliger voor die hogere temperaturen ‘s nachts.

Meeste hinder in minder welvarende landen

Iedereen ervaart hinder van stijgende temperaturen, en dit zal ook niet minder worden als de temperaturen verder stijgen. Wat de onderzoekers nu zien, is dat vrouwen per graad opwarming een kwart meer slaapverlies hebben dan mannen. Voor 65-plussers is dit meer. Zij verliezen twee keer zo veel slaap als mannen. De mensen in armere landen hebben het meest last van de stijgende temperaturen: per graad verliezen zij maar liefst drie keer zo veel slaap. De oorzaak daarvan? Ze hebben minder toegang tot afkoeling door bijvoorbeeld luiken, ventilatoren en airconditioning.

44 uur minder slaap

Door de opwarming van de aarde stijgt de nachttemperatuur, waardoor het moeilijker is om een goede nachtrust te hebben. De analyse laat dan ook kiezen dat de gemiddelde mens ieder jaar 44 uur slaap verliest. Dit leidt tot elf nachten met minder dan zeven uur slaap, wat we vaak aanhouden als minimum.

Bron | Metro, The Guardian

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden