Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze wc-gewoonte kan verspreiding van het coronavirus voorkomen

coronavirus-verspreiding-wc-deksel-margriet.jpg

Wetenschappers komen steeds meer te weten over de verspreiding van het coronavirus, en hoe we deze zo veel mogelijk kunnen indammen. Naast handen wassen, afstand houden en hoesten in je elleboog, is er nog een belangrijke maatregel die je kunt treffen.

Bij jou thuis, op de wc.

Fecaal-orale transmissie

Het coronavirus kan zich verspreiden via ademhalingsdruppels. Maar ook via ontlasting. Fecaal-orale transmissie, wordt dat genoemd: een besmetting door inname van ontlasting. Daar heb je misschien een veel viezer beeld bij dan hoe de besmetting daadwerkelijk plaats kan vinden. Even verduidelijken, dus:

Lichaamsvloeistoffen in de lucht

Dat ziektekiemen tijdens het niezen of hoesten erg ver kunnen reiken, weet je waarschijnlijk wel. Dit proces wordt ook wel aerosolisatie genoemd en volgens een artikel in Forbes kan dit proces dus ook in de badkamer of op je wc plaatsvinden. Bij een fenomeen dat bekend staat als ‘toiletpluim’, kunnen lichaamsvloeistoffen uit het toilet in de lucht ontsnappen en zo ziekten verspreiden. Dit betekent dat wanneer je het toilet binnenstapt nadat iemand anders het heeft gebruikt, je het risico loopt om een ziekte op te lopen door alleen al te ademen of door een nabijgelegen oppervlak aan te raken, zoals de toiletrolhouder.

Lees ook: het coronavirus is aangetroffen in rioolwater, hoe gevaarlijk is dit?

Altijd de wc-deksel sluiten

Gelukkig kun je deze vorm van besmetting vrij makkelijk voorkomen door de wc-deksel te sluiten vóórdat je doorspoelt (en anderen in je huis aan te moedigen hetzelfde te doen, vooral als ze symptomen vertonen van het coronavirus). Volgens Qingyan Chen, James. G. Dwyer, hoogleraar werktuigbouwkunde aan de universiteit van Purdue, kun je door het dicht doen van je wc-bril voorkomen dat tachtig procent van de potentieel schadelijke ziektekiemen ‘aerosol’ wordt. En als zo’n simpele handeling al zo veel scheelt, dan is het het doen waard, toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Apartment Therapy
Beeld | iStock

Ook interessant