Gezondheid

Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen (zelfs al vanaf je veertigste)

oog.jpg

Merk je dat je de laatste tijd waziger bent gaan zien? Dan heb je mogelijk last van ouderdomsstaar: een vertroebeling van de ooglens, die zelfs al rond je veertigste kan optreden. Dit zijn de symptomen.

Ouderdomsstaar is een ‘normaal’ verouderingsproces. Bij het ouder worden, wordt de lens in beide ogen heel langzaam minder helder. Dit komt doordat eiwitten in de ooglens gaan klonteren. Hierdoor wordt de lens troebel en ga je waziger zien. Een veelvoorkomende oudersdomsziekte als diabetes kan de vertroebeling versnellen.

Soms al klachten rond veertigste levensjaar

Ouderdomsstaar komt veel voor. Rond ons 85ste hebben we bijna allemaal staar. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de eerste vertroebeling al rond het 55ste levensjaar kan optreden. Zo’n drie procent van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft ouderdomsstaar. Sommige mensen merken zelfs al rond hun veertigste dat hun zicht vermindert.

Symptomen ouderdomsstaar

– Je ziet wazig, zowel van dichtbij als van veraf.
– Kleuren zijn vaal en minder helder, soms iets geel of bruin.
– Je ziet soms dubbel als je met één oog kijkt.
– ’s Nachts zie je slecht. Om lantaarnpalen, koplampen en andere lichtbronnen zie je een lichtkrans (‘halo’).

Als je in korte tijd opeens veel sterkere of zwakkere brillenglazen nodig hebt, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Zicht gaat hoe dan ook achteruit

Staar wordt nooit minder; je gezichtsvermogen gaat hoe dan ook achteruit. Hoe snel of langzaam dit gaat, verschilt wel per persoon. Bij de een kan de ooglens in een paar maanden tijd snel vertroebelen, bij de ander kan er jaren overheen gaan voordat het verslechterde zicht echt onpraktisch of gevaarlijk wordt (bijvoorbeeld met autorijden).

Staaroperatie enige oplossing

Ouderdomsstaar is alleen te verhelpen met een operatie. Dat klinkt spannend, maar staaroperaties zijn misschien wel de vaakst uitgevoerde operaties ter wereld. Zelfs op hoogbejaarde leeftijd kunnen mensen zich nog veilig laten behandelen voor staar. Tijdens deze ingreep wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens, meestal onder plaatselijke verdoving. Dit kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen, al is meestal nog wel een leesbril nodig.

Niet meteen nodig

Zolang je echter nog tevreden bent over je zicht en je nog genoeg kunt zien om zonder problemen te kunnen autorijden en andere alledaagse dingen te doen, is een operatie (nog) niet nodig. Begin je echt last te krijgen? De oogarts kan je ogen onderzoeken en de mogelijkheden van een staaroperatie met je bespreken.

Staar voorkomen

Er bestaan geen medicijnen om ouderdomsstaar te voorkomen of te vertragen. Volgens het Oogfonds kan de kans op ouderdomsstaar wel iets worden verkleind door gezond te leven. Ofwel: niet roken, niet te veel alcohol drinken en gezond eten. Ook adviseert het fonds bij fel zonlicht een zonnebril te dragen.

Bron | Zorgkaart NederlandOogheelkunde.orgVUmcThuisarts.nl
Beeld | iStock

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant