Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is het ebolavirus?

wat-is-het-ebola-virus.png

Het dodelijke ebolavirus heeft het westen van Afrika in zijn greep. Al bijna zevenhonderd mensen zijn overleden aan de ziekte, waaronder de arts-viroloog Shek Umar die in Sierra Leone leiding gaf aan de bestrijding van het virus. Maar wat is ebola, hoe word je besmet en hoe kun je het virus bestrijden?

Wat is ebola?

Ebola is een zeldzame, maar ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts en wordt veroorzaakt door een filovirus. Andere filovirussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken, zijn het marburgvirus en het lassavirus.

De ziekte ebola komt voor in Afrika en is vernoemd naar de rivier Ebola in Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen. Op dit moment is er een uitbraak gerapporteerd in West-Afrika, in het regenwoudgebied van Guinee, aan de grens met Sierra Leone en Liberia.

Hoe word je besmet?

De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden.

Filovirussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven, de meest waarschijnlijke bron. Ook andere dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, is er een kans dat zij het virus ook krijgen. Besmetting vindt plaats via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet van patiënten die al daadwerkelijk ziek zijn geworden.

De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden, is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan, zoals koorts, hoofd- en spierpijn. Daarnaast is nog een groot aantal andere klachten mogelijk. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan veroorzaken. Als gevolg daarvan kunnen in het hele lichaam bloedingen ontstaan. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk.

Hoe kun je het virus bestrijden?

Er is geen vaccin tegen ebola. De behandeling bestaat momenteel hoofdzakelijk uit het bestrijden van complicaties en het isoleren van besmette mensen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden.

Bron: RIVM

Ook interessant