null Beeld

Watervoetafdruk: zo veel water gebruik je écht

Wist je dat het maken van één simpel katoenen T-shirt net zo veel water kost als ongeveer 55 keer douchen? Ruim 98 procent van ons waterverbruik is onzichtbaar: het zit verborgen in de producten die we kopen. Met de watervoetafdruk ontdek je hoeveel water je verbruikt zonder dat je het in de gaten hebt.

Bij waterbesparing denken we vooral aan korter douchen of de tuin minder sproeien. Toch komt in feite hooguit twee procent van het water dat we gebruiken uit onze eigen kraan. De rest van ons verbruik wordt veroorzaakt door de hoeveeheid water die nodig is voor de productie van onze voeding, kleding en andere producten die we kopen.

Water steeds schaarser

En juist dat is zorgwekkend, want veel van die producten komen uit het buitenland. Zo'n 80 procent van je water 'verbruik' je over de grens – vaak in landen waar zoet water schaars is. Op die manier kan wat we hier kopen, daar zorgen voor een ernstig tekort aan drinkwater en verwoestijning van de grond.

Halve liter cola kost 36 liter water

Met de watervoetafdruk kun je ontdekken hoeveel water je eigenlijk opmaakt. Het geeft een beeld van je directe én indirecte verbruik: direct in je eigen huishouden en indirect door de totale hoeveelheid zoet water die nodig was om alle goederen te produceren die je consumeert. Drink je bijvoorbeeld een halve liter cola, dan verbruik je met zo'n flesje in feite 36 liter water. De watervoetafdruk van dat flesje ziet er als volgt uit:

0,44 liter water

27,6 liter om de suiker te produceren

5,3 liter voor de petfles en dop

3,0 liter voor de overige ingrediënten en het productieproces

Vooral aan het produceren van onze voeding en in de landbouw gaat een enorme hoeveelheid water op. Om een kilo rundvlees te produceren, is maar liefst 15.000 liter water nodig.

Zo verklein je je watervoetafdruk

Eet minder vlees.

Gooi minder voedsel weg.

Eet lokaal en seizoensgebonden voedsel.

Eet minder bewerkte voeding.

Drink vaker kraanwater.

Koop en gebruik je kleding duurzaam.

Lever al je oude textiel in.

Ga regenwater 'oogsten', bijvoorbeeld met een regenton in je tuin.

Voorkom drinkwatervervuiling – spoel geen verf, medicijnen en andere verontreinigende stoffen door de afvoer.

Andere voetafdrukken

Behalve een watervoetafdruk, bestaan er ook een ecologische voetafdruk en een voedselafdruk. De ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel ruimte we op aarde per persoon nodig hebben, berekend naar levensstijl.

De voedselafdruk is een test die laat zien wat onze voedselkeuze betekent voor de belasting van het milieu, gekeken naar de ruimte en de hoeveelheid water die worden gebruikt.

Bron | nudge.nl

Seizoensgroentes: dit eten we graag in de herfst

Besparen én minder verspillen doe je zo

7 redenen om vaker zeewier te eten

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden