waterpokken volwassenen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Waterpokken bij volwassenen: dit moet je erover weten

Sinds het opheffen van de coronamaatregelen hebben meer (en ook oudere) kinderen waterpokken, blijkt uit huisartsgegevens. Bij volwassenen komen waterpokken weinig voor, omdat de meeste Nederlanders het als kind hebben gehad. Dit moet je weten als je wél besmet raakt.

Begin dit jaar kregen vier tot vijf keer zoveel kinderen tussen de nul en vier jaar waterpokken. Ook bij kinderen tot vijftien jaar kwam het vaker voor. Volgens onderzoeksinstituut Nivel kan het gaan om een ‘inhaaleffect’, omdat het virus zich in de coronacrisis minder snel kon verspreiden.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte komt meestal voor bij kinderen. Omdat je maar één keer waterpokken krijgt, en de meeste Nederlanders het als kind hebben gehad, komt het onder volwassenen weinig voor. Het virus zit in de neus en keel en wordt in kleine druppeltjes verspreid door hoesten, niezen en praten. Adem je dit in, dan kun je besmet raken. Je kunt het ook oplopen door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes. Het duurt meestal twee tot drie weken voordat een besmetting klachten veroorzaakt. Twee dagen voordat rode bultjes ontstaan, ben je al besmettelijk. Daardoor is het lastig om een besmetting te voorkomen. Een tweede keer waterpokken krijgen, is heel zeldzaam.

Symptomen van waterpokken

Verkoudheid of lichte koorts zijn meestal de eerste signalen van waterpokken. Na een tot twee dagen ontstaan kleine rode bultjes op de huid, vaak ook in je mond, op je hoofdhuid en oogleden. Op de bultjes komen blaasjes, die heel erg jeuken. Door eraan te krabben, kunnen de plekjes gaan ontsteken. Een paar dagen na het ontstaan van de blaasjes drogen ze uit en ontstaat er een korstje. Na ongeveer tien dagen verdwijnen de korstjes weer, maar soms blijven er littekens achter. Over het algemeen verloopt een besmetting met waterpokken bij kinderen mild, soms ontstaan er complicaties. Bij volwassenen met waterpokken is de kans op ernstige klachten groter.

Waterpokken bij volwassenen

Ook volwassenen en kinderen boven de twaalf kunnen besmet raken, meestal omdat zij als kind geen waterpokken hebben gehad. Als je ouder bent, verloopt een besmetting vaak heftiger. Je kunt erg ziek worden. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen of mensen met een verminderde afweer. Waterpokken bij volwassenen kan ook zorgen voor huiduitslag en leiden tot een longontsteking. Ben je in contact geweest met iemand met waterpokken? Dan kun je binnen vijf dagen een vaccinatie tegen het waterpokkenvirus krijgen. De kans op een longontsteking is dan kleiner. Heb je rode bultjes en blaasjes op de huid? Dan kan de huisarts binnen 24 uur virusremmers voorschrijven om huiduitslag te verminderen en de kans dat je lang ziek bent te verkleinen.

Heb je waterpokken? Dit moet je weten

Als je volwassen bent en waterpokken krijgt, is het goed om je huisarts op de hoogte te brengen. Neem direct contact op als je zwanger bent, een verminderde afweer hebt, benauwd of suf wordt of hoge koorts hebt. Heb je waterpokken, maar geen klachten? Dan kun je gewoon naar buiten. Als je met kinderen werkt, is het wel belangrijk om je besmetting te melden, zodat ouders hier rekening mee kunnen houden. Er bestaat geen medicijn tegen waterpokken, maar er bestaan wel middeltjes om de jeuk te verminderen. Hoe moeilijk ook: probeer zo min mogelijk aan de blaasjes te krabben, want dit kan leiden tot ontstekingen. Mensen met waterpokken zijn meestal na tien dagen weer beter. Na een longontsteking kan het herstel langer duren en ben je soms nog een aantal weken vermoeid.

Bron | Thuisarts, NU.nl

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden