Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Water in je oor na het douchen? Waarom je dan nooit met je hoofd moet schudden 

water-in-je-oor-margriet.jpg

Wanneer er na het douchen of zwemmen wat water in je oor is achtergebleven, lijkt het misschien een goed idee om even met je hoofd te schudden. Toch kun je dit volgens Amerikaanse wetenschappers maar beter niet doen.

Je kunt er volgens hen namelijk aardig wat schade mee aanrichten…

Schade aan hersenen

Het is weliswaar slecht als er water in je oorkanaal blijft zitten. Dit kan onder andere tot infecties leiden. Maar het is volgens onderzoekers nóg veel slechter om met je hoofd heen en weer te draaien, in een poging het water eruit te krijgen. “Bij het heen en weer schudden heb je een bepaalde snelheid nodig om het water uit je oren te krijgen”, zo vertelt Anuj Baskota, één van de onderzoekers. En deze snelheid ligt nogal hoog, zo blijkt uit testen met glazen tubes en 3D-geprinte oorkanalen. “Die snelheid is veel te fel en kan zelfs schade aan de hersenen berokkenen.” Vooral bij kinderen is dit éxtra gevaarlijk, omdat zij kleinere oorkanalen hebben.

Lees ook: hoe oud zijn jouw oren? Check het met deze gehoortest

Hoe dan wel?

Wat je dan wel moet doen als je water in je oren hebt? Volgens de onderzoekers kun je het beste een paar druppeltjes ontsmettingsalcohol of azijn in je oren laten vallen, om ervoor te zorgen dat het water er weer snel uitstroomt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant