Margriet logo
Wat zijn suikeralcoholen en wat doet het met je lichaam? We leggen het uit Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat zijn suikeralcoholen en wat doet het met je lichaam? We leggen het uit

Suikeralcoholen zitten in ontzettend veel etenswaren. Van fruit tot kauwgom en van ijs tot wortelen. Ook als er op de verpakking ‘suikervrij’ staat kan een product suikeralcoholen bevatten, maar zijn het precies?

Suikeralcoholen zijn zoetstoffen die net zo-, of minder zoet zijn dan suiker en worden vaak gebruikt in etenswaren om het meer smaak of textuur te geven, zonder te veel calorieën en koolhydraten toe te voegen. Suikeralcoholen lijken op suiker, maar worden, in tegenstelling tot suiker, niet volledig opgenomen door het lichaam en hebben minder calorieën. Hierdoor hebben suikeralcoholen minder effect op de bloedsuikerspiegel dan suiker zelf.

De naam doet misschien anders vermoeden, maar er zit geen suiker of alcohol in suikeralcoholen. Meestal wordt de zoetstof via een chemisch proces gemaakt van zetmeel en suikervervangers. De naam suikeralcohol is ontstaan doordat een deel van die chemische structuur lijkt op alcohol en een deel lijkt op suiker. Ondanks dat het door middel van een chemisch proces kan worden gemaakt, komen suikeralcoholen van nature ook voor in voedingsmiddelen als fruit en planten.

Soorten suikeralcoholen

Op veel verpakkingen van etenswaren staat vermeld dat er geen suiker of geen toegevoegde suikers in zitten of dat ze koolhydraatarm zijn. Er kunnen dan nog steeds suikeralcoholen in zitten. Om erachter te komen of een product suikeralcoholen bevat kun je het etiket nakijken. Het kan zijn dat er letterlijk suikeralcoholen op de ingrediëntenlijst staat, maar er zijn ook specifieke namen waarop je kunt letten:

  • Maltitol: wordt vaak gebruikt in harde snoepjes, ijs en kauwgom vanwege de smaak en structuur.
  • Erytritol: komt voor in druiven, peren, meloenen en paddenstoelen. Deze suikeralcohol heeft het minste effect heeft op je bloedsuikerspiegel en wordt vaak gebruikt in een koolhydraatarm of suikerarm dieet.
  • Sorbitol: dit wordt gemaakt van glucosesiroop en zit vaak in fruit en groenten. Wanneer je hier teveel van inneemt kan het een laxerend effect hebben.
  • Isomalt: deze zoetstof is niet zo slecht voor je tanden en wordt daarom vaak gebruikt in zuigtabletten en toffees.
  • Xylitol: van nature komt xylitol voor in pruimen, aardbeien, pompoenen en bloemkool, maar wordt ook vaak toegevoegd aan pepermuntjes en tandpasta.
  • Gehydrogeneerd zetmeelhydrolysaat: Deze zoetstof is van maïs afgeleid en wordt vaak gebruikt in het maken van gebak en mondspoelingen.
  • Mannitol: dit wordt gemaakt van zeewier en vind je vaak terug in ananas, asperges, olijven, wortelen en zoete aardappelen. Ook deze zoetstof kan een laxerend effect hebben.

Gezondheidsrisico’s

Dat suikeralcoholen minder calorieen bevatten is zeker een voordeel, maar er zitten ook nadelen aan het consumeren ervan, voornamelijk voor de darmen. Volgens Willaim Chey, gastro-enteroloog en professor in de geneeskunde van het Amerikaanse Michigan Medicine, wordt suiker afgebroken in je darmen en vervolgens opgenomen in je dunne darm. “Suikeralcoholen daarentegen worden zeer langzaam en niet volledig afgebroken in de dunne darm. Het kleine deel dat wordt afgebroken wordt gewoon geabsorbeerd maar de helft tot twee derde van de suikeralcoholen waarbij dat niet gebeurt, gaat naar de dikke darm waar ze de darmbacteriën voeden.” Daardoor worden er gassen en vetzuren geproduceerd, die water naar de dikke darm trekken en laxerend werken.

Door te veel suikeralcoholen te consumeren kun je last krijgen van winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn en zelfs diarree. “Suikeralcoholen zijn vaak een oorzaak van maagdarmklachten,” zegt Chey. “Vooral als je last hebt van aandoeningen als prikkelbare darm syndroom of inflammatoire darmziekte.”

Bron | Drink-Drink, De Morgen

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden