null Beeld

Wat zijn hormonen en wat doen ze precies in je lichaam?

Waar denk jij aan als je het woord hormonen hoort? Waarschijnlijk aan menstruatie, de overgang of misschien seks. Maar wist je al dat die stofjes véél meer doen dan alleen dat? Hormoonexpert Ralph Moorman vertelt ons alles wat we willen weten over wat hormonen precies zijn en doen.

Als ik tegen iemand over hormonen begin, wordt er vaak lacherig gereageerd en volgen er meteen opmerkingen over seksueel gedrag, menstruatie en de overgang. Niet zo gek dus, als jij daar ook direct aan dacht. Deze voorbeelden hebben inderdaad wél met hormonen te maken, maar wat weinig mensen weten, is dat die stoffen veel meer doen dan alleen dat. Vrijwel alle processen in je lichaam staan namelijk onder hormonale controle.

Wat zijn hormonen?

Ze hebben invloed op ons hele lichaam dus, maar wat zijn hormonen eigenlijk? Het lichaam is een verzameling van miljarden cellen die allemaal met elkaar samenwerken. De broodnodige communicatie tussen al deze cellen wordt verzorgd door verschillende stoffen, waaronder dus hormonen. Die worden vanuit hormoonproducerende klieren en weefsels door het bloed naar alle cellen tot in de verste uithoeken van je lichaam vervoerd waar ze hun werk doen.

Je lichaam produceert al die stoffen dus zelf. Bijvoorbeeld in een aantal klieren, waaronder de schildklier, de hypofyse, de eierstokken (bij vrouwen), de testes (bij mannen) en de bijnieren. Schildklierhormoon, insuline, adrenaline en de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron zijn enkele bekende voorbeelden van hormonen die je waarschijnlijk wel kent, maar er zijn er veel meer. In totaal er honderden verschillende hormoonsoorten in je bloed aanwezig.

Wat doen die stoffen?

Hormonen sturen onder meer de groei, de stofwisseling en het

immuunsysteem en zij zorgen voor een harmonisch verloop van de verschillende

orgaanfuncties. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten, ziektes,

gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen spelen ze een rol.

Ook bepalen deze stoffen hoe hoog je energiegebruik is (hoeveel voedingsstoffen je verbrandt) en regelen ze zelfs je energie-inname: honger en verzadiging staan namelijk onder hormonale regie. Verder bepalen hormonen of spiermassa opgebouwd of juist afgebroken wordt én beslissen ze of energie wel of niet als vet in je buik en billen wordt opgeslagen.

Lees ook:

Overgangsklachten verminderen? Hormoonspecialist Ralph Moorman geeft advies

Hormoonlevels uit balans

Maar soms raken die hormonen verstoord, en dat kan vervelende gevolgen hebben. Just omdat vrijwel álle systemen in je lichaam door hormonen aangestuurd worden. Bij de meeste mensen raken de hormoonlevels verstoord door slechte eetgewoonten, te veel stress en een verkeerd bewegingspatroon. Pas op, vrijwel alle huidige diëten, trainingsmethoden en leefstijladviezen brengen je hormonen ook uit balans. Daardoor kun je futloos en ongezond worden en aankomen.

Disbalans door diëten

Ja, je leest het goed: door een afvalmethode te volgen die het belang van je lichaam negeert, kun je juist dikker worden. Puntendiëten en crashdiëten zijn voorbeelden van diëten die totaal geen rekening houden met je hormonen. In het begin vliegen de pondjes eraf, maar later vliegen ze er weer aan met nog een extra schepje vet erbovenop. Ga je door met denken vanuit een lage inname van energie en een zo hoog mogelijk verbruik ervan, dan ga je de strijd aan met je hormonen. Die strijd win je nooit! Hormonen: if you can’t beat them, join them! In de volgende blogs vertel in je meer over hoe je samen kunt werken met die stoffen om de balans te herstellen en gezonder te worden én blijven.

null Beeld

Ralph is ingenieur levensmiddelentechnologie en verdiepte zich in de link tussen voeding en hormonen. In de afgelopen 10 jaar schreef hij hier o.a. 7 boeken over en ontwikkelde hij dé opleiding over je hormoonbalans in relatie tot leefstijl. Meer informatie: www.dehormoonfactor.nl

Tekst | Ralph Moorman

Beeld | iStock

Foto Ralph | privé

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden