null Beeld

Wat zijn essentiële oliën en waar zijn ze goed voor?

Of het nou alleen voor de lekkere geur is of voor hun geneeskrachtige en therapeutische effect; veel mensen hebben wel een flesje essentiële olie in huis. Maar wat zijn essentiële oliën nou eigenlijk? En is het vooral het lekkere geurtje of zijn ze daadwerkelijk goed ter genezing van kwaaltjes?

Sommige mensen zweren bij essentiële oliën, toch is er voor hun helende werking (nog) maar weinig wetenschappelijk bewijs.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële olie, ook wel etherische olie, is een olie die snel verdampt in de lucht. Het staat daarom ook wel bekend als een vluchtige olie. Essentiële oliën worden vaak gebruikt bij geurstokjes en andere manieren om je huis lekker te laten ruiken. Dat komt doordat door het snelle verdampingsproces de geur van de olie duidelijk vrijkomt en je deze sterk kunt ruiken. Dit soort oliën zijn gemaakt van plantaardige materialen zoals bloesem en hout en krijgen hun geur door stoomdestillatie.

Wat doen essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn niet alleen bedoeld om het huis lekker te laten ruiken, het wordt daarnaast ook als smaakstof aan etenswaren toegevoegd. Bijvoorbeeld aan frisdrank of snoep. Sommige etherische oliën worden zelfs als conserveermiddel gebruikt. Daarnaast gebruikt men dit soort oliën ook bij aromatherapie. Hierbij masseer je de huid met zo’n essentiële olie. Je kunt het ook aan een warm bad toevoegen, verdampen boven een kaars of zelfs via je mond innemen. Hierbij wordt vaak beweerd dat het een therapeutische en zelfs geneeskrachtige werking zou hebben. De Keuringsdienst van Waarde zocht deze claims uit.

De geneeskrachtige werking van de olie

Uit het onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde blijkt dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is waaruit blijkt dat essentiële oliën een aantoonbare geneeskrachtige werking hebben. Ze spraken hiervoor huisarts dr. Ter Borg van de Vereniging tegen Kwakzalverij die stelt dat het "absurd om te denken dat extracten van kruiden, bloemen en planten in een behoorlijke concentratie worden opgenomen door de huid, dan worden vervoerd naar het zieke orgaan en daar dan werkzaam zijn. Als de etherische oliën verdampt worden in de lucht, of worden toegevoegd aan een bad, dan kan dat natuurlijk wel lekker ruiken, maar meer doet het dan ook niet". Daarnaast kun je ernstige bijwerkingen krijgen wanneer je de essentiële oliën via je mond inneemt en kun je een allergische reactie op de kruiden uit de olie krijgen. Deze ziekte die door het masseren van de huid met essentiële oliën ontstaat heeft zelfs een naam: phytodermatitis.

Lees ook: Deze huidaandoening is mogelijk een voorteken van een allergie

Deze essentiële oliën werken wel

Wel is bijvoorbeeld het verkoelende effect van muntolie bewezen, omdat dit de kou-receptor activeert. Uit een onderzoek aan de Johns Hopkins University blijkt ook dat sommige oliën, gemaakt uit onder andere knoflook en tijm, werken tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Daarnaast kunnen volgens Harpreet Gurjal, program director van integrative medicine bij Sibley Memorial Hospital, dit soort oliën wel effectief werken zonder dat dit een medisch werking heeft. Als bijvoorbeeld een bepaalde geurolie je stemming verbetert, heeft dit ook positief effect op je gezondheid.

Bron | Keuringsdienst van Waarde

Beeld | iStock

null Beeld

Wil je iemand verrassen met een leuk cadeau? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je iemand weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 20 april bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden