null Beeld

Wat zijn die wit-gelige stukjes die soms uit het achterste van je keel komen?

Komen er weleens kleine, wit-gelige brokjes uit het achterste van je keel? Dit zijn 'amandelsteentjes'. Onschuldig, maar als je er vaak last van hebt, kunnen ze wel voor een slechte adem zorgen.

Amandelsteentjes komen, zoals het woord al verraadt, vanuit je keelamandelen. Hierin zitten groeven, bij de ene mens dieper dan bij de ander. In deze groeven kunnen voedselresten, slijmresten vanuit de neus en dode witte bloedcellen gaan ophopen, wat weer een walhalla is voor bacteriën. Dit vuil verkalkt, waardoor er een soort steentjes ontstaan.

Bah, dat stinkt!

Meestal komen de brokjes vanzelf los, waarna je ze kunt uitspugen of, als je wilt, doorslikken. Sommige mensen peuteren ze ook los met een wattenstaafje. Want hoe onschadelijk en veelvoorkomend ook, prettig zijn ze niet. Als je een hardnekkig amandelsteentje hebt, kun je continu het gevoel hebben dat er iets in je keel vastzit. Nog vervelender is dat ze behoorlijk stinken, dus als je er veel of een heel grote hebt, kan dit een slechte adem geven.

Heb ik het ook?

Of je amandelsteentjes hebt, zie je snel genoeg als je met een lamp in je mond schijnt. De keelamandelen zijn de knobbels links en rechts achter in je keel (de huig hangt ertussen). Zie je wit-gelige plekjes op de knobbels? Dan heb je zo goed als zeker amandelsteentjes, die je met een wattenstaafje kunt proberen te verwijderen als je er last van hebt. Doe dit wel voorzichtig en voorkom dat het gaat bloeden, anders kan het wondje geïnfecteerd raken door dezelfde bacteriën die de brokjes hebben veroorzaakt. Je kunt een amandelsteentje ook weg krijgen met behulp van een monddouche (bijv. Waterpik). Zet deze dan op de mildste stand.

Schoonspuiten met zoutwateroplossing

Als je vermoedt dat je meerdere amandelsteentjes hebt, en je hebt er hinder van, kun je je amandelen eventueel ook 'schoonspoelen' met een lauwwarme zoutwateroplossing in een plastic spuitje (10 ml). Los wat zout op in gekookt water, laat afkoelen, zuig het lauwwarme water op met het spuitje, richt op je amandelen en spuit deze zo voorzichtig 'schoon'. Als je inderdaad meerdere brokjes hebt, zullen deze op deze manier meteen loslaten, in elk geval een deel. Je kunt dit een paar keer per week herhalen tot ze weg zijn. Bij de apotheek kun je plastic spuitjes halen.

Zo voorkom je witte brokjes

Een goede mondhygiëne kan amandelsteentjes voorkomen, want hoe minder voedselresten en bacteriën in je mond, hoe minder kans dat ze groeven kunnen opvullen. Dat betekent: je tanden poetsen bij het opstaan en vlak voordat je naar bed gaat, één keer per dag ragen en/of stoken (dit verwijdert meer bacteriën dan flossen), en minimaal twee keer per dag je tong schrapen of meepoetsen. Op je tong gaan namelijk veel stinkbacteriën zitten die ook in je amandelgroeven kunnen gaan nestelen. Ook kan gorgelen met zout water of een mondwater zonder alcohol preventief werken; hiermee kun je bestaande steentjes ook losweken.

Blijf je last houden? Het kan zijn dat je je amandelen regelmatig moet blijven schoonspoelen. Neem anders contact op met je huisarts - deze kan je indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden