Wat zijn de effecten van koffie op mensen met ADHD? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat zijn de effecten van koffie op mensen met ADHD?

Voor veel mensen is een kopje koffie heilig. Het maakt je energieker, alerter en verbetert je geheugen en motivatie. Is het effect van koffie hetzelfde voor mensen met ADHD?

We zochten het uit.

De effecten van koffie

De cafeïne in koffie stimuleert je centrale zenuwstelsel. Het maakt je energieker, alerter en zorgt voor een betere concentratie en prestatie. Tenminste, als je er niet te veel van drinkt. Volgens het Voedingscentrum ervaren volwassenen deze positieve effecten gemiddeld bij ongeveer één tot twee kopjes koffie per dag. Drink je te veel koffie, dan zijn de effecten vaak minder prettig: hoofdpijn, rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen, angst of – als je hem te laat drinkt – een slechte nachtrust.

Koffie en ADHD

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is niet voldoende onderzoek gedaan naar de combinatie van koffie en ADHD om een duidelijke conclusie te trekken. Bovendien zijn de onderzoeken soms verouderd of alleen onderzocht bij kinderen. Normaalgesproken worden signalen in de hersengebieden naar elkaar ‘gestuurd’ door neurotransmitters, zoals dopamine en noradrenaline. Bij mensen met ADHD komen deze neurotransmitters minder voor. Een stimulerend medicijn, zoals Ritalin, heeft bij 50 tot 70 procent van de mensen met ADHD een positieve invloed op de neurotransmitters in de hersenen. Ze hebben daardoor meer concentratie en aandacht. Ook cafeïne bevordert de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline. Om die reden zijn er verschillende onderzoekers die vermoeden dat koffie júist mensen met ADHD helpt om zich beter te focussen. Volgens psychiater Lidia Zylowska werkt het vooral bij mensen met een lichte vorm van ADHD. “En helemaal als je geen vervelende klachten hebt, zoals GI-intolerantie, hartproblemen of slapeloosheid.” Een onderzoek uit 2020 onder jongens met ADHD wijst uit dat vooral de combinatie van cafeïne en L-Theanine – een aminozuur in thee – de focus verbetert en hyperactiviteit vermindert. Vooralsnog is koffie niet even effectief als medicatie.

Lees ook:
Is koffie slecht voor je? Deze effecten heeft je dagelijkse bakkie op je gezondheid

Negatieve effecten

De werking van koffie is – net als de kenmerken van ADHD – nogal verschillend per persoon. Als je niet gevoelig bent voor de positieve effecten van cafeïne of te veel koffiedrinkt, kunnen symptomen zoals angstklachten of slaapproblemen juist verergeren. “En omdat cafeïne en ADHD-medicijnen allebei stimulerende middelen zijn, is het mogelijk om je hart te ‘overstimuleren’. Maar dat is enorm afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne en medicatie”, aldus Zylowska. Kortom: koffie kán voordelen met zich meebrengen voor mensen met ADHD, maar dit hangt onder andere af van je tolerantie, eventuele gezondheidsproblemen, de hoeveelheid slaap en de medicatie die je neemt. Twijfel je over de effecten van koffie? Bespreek het dan eens met een deskundige.

Bron | MindBodyGreen, Voedingscentrum, Psyq
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden