Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat zijn computerogen?

computer-jpg.jpg

Tegenwoordig zitten mensen vaak en lang achter de computer. Daardoor is de kans om last van computerogen te krijgen vrij groot. Maar wat zijn computerogen en wat zijn de gevolgen?

Computer.jpgWanneer u meer dan vier uur per dag achter de computer zit, kunt u last krijgen van computerogen. Iemand met computerogen heeft kans op bijziendheid, terwijl ouderen vaak last krijgen van verziendheid. Met bijziendheid zijn voorwerpen dichtbij wel scherp, maar voorwerpen ver weg zijn wazig. Met verziendheid kunnen mensen juist wel in de verte scherp zien, terwijl dat wat dichtbij wazig zichtbaar is.

Om erachter te komen of u last heeft van computerogen is het verstandig om het volgende vragen na te lopen:
Heeft u tijdens of na het werk:
– Last van prikkende of brandende ogen?
– Tranen in uw ogen?
– Minder scherp zicht?
– Verblindende flitsen voor uw ogen?

Heeft u na uw werk last van uw ogen wanneer u TV kijkt, leest of in de auto rijd? Indien u op veel vragen ‘ja’ heeft geantwoord, worden uw ogen te veel belast en is de kans dat u computerogen heeft, erg groot.

U kunt computerogen wel voorkomen of de klachten verminderen door een aantal maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat het daglicht niet direct op uw scherm valt. De ogen worden anders teveel vermoeid. De stand van uw computer is ook belangrijk. De bovenkant van het scherm moet ter hoogt van uw voorhoofd staan. Daarnaast moet het scherm op armlengte afstand staan. Wanneer u meer dan 5 uur per dag achter de computer werkt, is het van belang om iedere 2 uur minimaal een kwartier pauze te nemen.

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Ook interessant