Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat zegt je BMI écht over je gezondheid?

wat-zegt-je-echt-over-je-gezondheid.jpg

Niet zo heel veel. Tenminste, als je gezond leeft. Lichamelijke conditie is volgens verschillende onderzoeken zelfs veel belangrijker voor je gezondheid dan je BMI.

Heb je een BMI van 25? Gefeliciteerd! Dan had je vóór 1995 nog een keurig gewicht. In dat jaar verlegde de World Health Organization (WHO) de BMI-grens voor overgewicht namelijk van 27,5 naar 25. Tientallen miljoenen mensen over de hele wereld werden daarmee van de ene op de andere dag te zwaar.

Ongezonde levensstijl grote boosdoener

Maar hoe ongezond is dat nou echt? Los van het bizarre feit dat in een WHO-rapport staat dat het overlijdensrisico bij een BMI van 25 het allerláágst is en ook latere studies aantonen dat de risico’s van een beetje overgewicht (BMI tussen de 25 en 30) helemaal niet zo groot zijn, zeggen veel onderzoekers dat de gevaren die aan obesitas kleven doorgaans niet zozeer komen door overgewicht, maar door een ongezonde levensstijl. Iemand die geregeld sport en veel en gezond eet, kan namelijk net zo zwaar zijn als iemand die de hele dag op de bank hangt en weinig, maar wél ongezonde dingen, eet. Wie is er dan gezonder?

‘EOSS’ beter dan BMI

In medische kringen wordt daarom steeds vaker gepleit voor een ándere graadmeter voor onze gezondheid: de zogeheten Edmonton obesity Staging Scale, ofwel EOSS. Het bijzondere van deze schaal is dat je in fase 0 en 1 gezond én dik tegelijk kunt zijn. Dat komt omdat EOSS niet alleen je gewicht bekijkt, maar ook of je het daar psychisch moeilijk mee hebt en of je nog kunt bewegen zoals je wilt. Als je niet meer zonder adempauzes naar de supermarkt kunt lopen, ben je er volgens deze schaal dus ernstiger aan toe dan iemand die ondanks haar overgewicht nog elke zaterdag lekker een potje volleybalt. De BMI maakt daarin geen onderscheid.

Met of zonder aandoeningen?

Ook houdt EOSS er rekening mee of je daadwerkelijk lijdt aan aandoeningen die in verband worden gebracht met overgewicht. Deze aandoeningen worden samen het ‘metaboolsyndroom’ genoemd. Dit syndroom kenmerkt zich door een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, hoog cholesterol, slechte vetten in je bloed en veel vet rondom je organen (buikvet).  Of je één of meerdere van deze symptomen hebt, zegt veel meer over je gezondheid dan je BMI.

Zo gezond als een vis

Als voorspeller van later onheil is je BMI dus veel minder waardevol dan het metaboolsyndroom. Dat blijkt ook uit de cijfers: van alle mensen met metaboolsyndroom is maar liefst 40 procent dun. Ter vergelijking: van de Nederlanders met obesitas is eenvijfde van de mannen en eenderde van de vrouwen metaboolsyndroomtechnisch zo gezond als een vis.
Eet mij

Leestip

In Eet mij, een boek van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen, lees je over misvattingen en fabels over eten, diëten en te veel eten. Verkrijgbaar bij bol.com voor € 18.

Doe mee met de Margriet Fit Challenge

button Fit challengeWil je gezonde tips en weten hoe je energiek blijft? Op 1 januari startte Margriet met de Fit Challenge, een steuntje in de rug om het nieuwe jaar gezond en fit te beginnen. Schrijf je in voor de gratis Margriet Fit-nieuwsbrief en ontvang elke dag gezonde recepten, oefeningen en tips van een voedingscoach. Samen met ons werk je aan een gezondere leefstijl in zestig dagen!

Ook interessant