null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat weten we nu over de Braziliaanse P1-coronavariant?

Het RIVM waarschuwde eerder deze week dat de Braziliaanse P1-coronavariant steeds vaker voor blijkt te komen in Nederland. En dat is zorgwekkend, zeggen de experts. Want hoewel er nog weinig bekend is over deze coronamutatie, blijkt deze soort zich volgens het Outbreak Management Team (OMT) bijna de helft sneller te kunnen verspreiden dan de ‘klassieke’ versie van het virus.  

En daarnaast vermoeden virologen dat vaccins wat minder goed werken tegen die coronamutatie.

Braziliaanse P1-coronavariant

De Braziliaanse P1-coronavavariant dook in februari voor het eerst op in Nederland, maar leek zich toen niet snel te verspreiden. Inmiddels lijkt het virus volgens experts toch te woekeren in ons land, al is dat nog op een laag pitje. Het RIVM neemt elke week steekproeven uit positieve coronatesten. Daaruit blijkt dat de P1-coronavariant nu goed is voor ongeveer 1,5 procent van alle besmettingen.

In absolute getallen gaat het pas om 53 aangetroffen besmettingen in Nederland, maar kijkend naar de percentages is het volgens het OMT iets om “nauwgezet te monitoren”. Vooral omdat deze coronavariant zich nu in 11 verschillende regio’s voordoet die in de meeste gevallen niet gelinkt zijn, kan dat betekenen dat er al een wijdverspreide transmissie van de P1-variant is, zegt het OMT.

Lees ook:

Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?

Besmettelijker

Hoe besmettelijk de P1-coronavariant precies is, is nog niet duidelijk, benadrukken deskundigen. Vooralsnog gaan ze uit van zo’n 49 procent méér besmettelijkheid dan het ‘originele’ coronavirus. Daarmee zou deze mutatie van het virus nog besmettelijker zijn dan de Britse variant, die nu zorgt voor ongeveer negen op de tien besmettingen met het coronavirus. De Britse coronamutatie is zo’n 33 procent besmettelijker dan de ‘klassieke’ versie die aan het begin van de pandemie de overhand had.

Reageert mogelijk slecht op vaccins

De P1-variant verdient volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een plekje op de lijst met ‘varianten van zorg’. Dat komt niet alleen omdat deze mutatie met z’n speciale stekels makkelijker cellen kan binnendringen en dus besmettelijker is, maar ook omdat hij minder goed reageert op de vaccins. Door diezelfde ‘stekels’ wordt de P1-coronavariant minder snel herkend door de antistoffen tegen het klassieke virus. Daardoor kun je na een vaccinatie of na een coronabesmetting, soms toch nog de Braziliaanse coronavariant oplopen.

Nog veel onduidelijkheid

Toch is er nog veel onduidelijkheid over de P1-coronavariant. Hoe een virus als dit zich zal verspreiden, is altijd afwachten. De transmissie van het coronavirus is tot nu toe moeilijk voorspelbaar geweest, en dat zal met deze mutatie waarschijnlijk niet anders zijn. Ook dat de vaccins minder goed werken, is nu gebaseerd op onderzoek met bloedmonsters en kleine stukjes van het virus in laboratoria. Hoe dat in de praktijk precies verloopt, wordt dus pas duidelijk zodra meer mensen een vaccinatie hebben gehad en de P1-coronavariant zich verder door ons land zal verspreiden.

Bron | de Volkskrant, ANP, Metronieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden