Margriet logo
voedingssupplementen Beeld Getty images
Beeld Getty images

Wat werkt beter: voedingssupplementen in capsules of juist tabletten?

Voedingssupplementen zijn voor veel mensen een handige aanvulling op je dagelijkse behoeften aan vitaminen en mineralen. Misschien begin óf eindig jij je dag dan ook wel met een handje vol van die pilletjes. Maar ga je dan voor voedingssupplementen in de vorm van capsules, of kun je beter tabletten nemen?

We zochten uit wat de voor- en nadelen van beide soorten zijn.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn stoffen, zoals vitaminen en mineralen, die je extra inneemt naast je normale voeding. Ze worden het meest gebruikt in de vorm van een tablet of capsule. Er bestaan supplementen met maar één vitamine of mineraal, maar er zijn ook multi-supplementen, met een combinatie van vitaminen en mineralen. En hoewel je er niet meteen bij stilstaat, is het misschien handig om te weten welke type pil het beste bij je past.

Verschil tussen een tablet of capsule

Voor we naar de voor- en nadelen van voedingssupplementen in de vorm van tabletten of capsules kijken, staan we stil bij het verschil tussen de twee. Bij tabletten worden de vitamines en mineralen, die gevormd worden uit poedervormige ingrediënten, samengeperst tot een harde en gladde pil. Die kennen we bijvoorbeeld ook van paracetamol. Zo’n tablet wordt vervolgens in het spijsverteringskanaal afgebroken, waarna de stoffen daar vrijkomen. Bij voedingssupplementen in de vorm van capsules worden de poedervormige ingrediënten niet samengeperst, maar zitten ze los in een omhulsel. Vervolgens komen net als bij een tablet, ook de stoffen weer vrij in het verteringsstelsel. Daar wordt het omhulsel van deze soort pil namelijk afgebroken.

Voor- en nadelen van tabletten en capsules bij voedingssupplementen

Toch zijn er wel voor- en nadelen waar je verder rekening mee zou kunnen houden, wanneer je een keuze maakt tussen tabletten of capsules. We zetten ze voor je op een rij. Wil je hier meer over weten? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts, apotheker of drogist.

Voordelen van tabletten:

 • Over het algemeen zijn tabletten goedkoper dan capsules. Hoewel het soms wel kan afhangen van de supplementen die in de tablet verwerkt zijn; sommige stoffen zijn namelijk beter te verwerken in een supplement.
 • Tabletten zijn langer houdbaar en stabieler; bijvoorbeeld minder gevoelig voor veranderingen van temperatuur.
 • Eén tablet kan een hogere dosis van de werkzame stof bevatten, dan één capsule.
 • Heb je moeite met het slikken van pillen? Dan is een tablet de beste keuze: deze kun je negen van de tien keer gemakkelijk doormidden breken.
 • Op sommige tabletten mag je kauwen, terwijl dat bij capsules niet aan te raden is.

Nadelen van tabletten:

 • De werkzame stof in de tabletten kan zorgen voor meer irritatie in het maag-darmkanaal, omdat deze op een andere manier opgenomen wordt.
 • Tabletten worden langzaam afgebroken door het lichaam, waardoor het langer duurt voor ze werken.
 • Als je kiest voor een tablet, is de kans iets groter dat deze inconsistent afgebroken wordt in je lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat de effectiviteit en algehele absorptie van de belangrijke stoffen, verminderen.
 • Tabletten zijn meestal niet heel smakelijk om in te nemen, zeker als je moeite hebt met het slikken van pillen. Dit komt omdat ze minder goed te maskeren zijn waardoor je een vieze nasmaak er aan over kunt houden.

Voordelen van capsules:

 • Capsules worden sneller afgebroken in het lichaam dan tabletten, waardoor ze vaak sneller hun werk doen. Dat is natuurlijk heel prettig, zeker als er sprake is van een vitaminetekort.
 • Capsules zijn in principe smaakloos, dus een nare nasmaak zul je niet hebben.
 • Bij capsules wordt het niet aangeraden om ze te breken of fijn te maken zoals bij tabletten. Hoewel dat lastig is als je moeite hebt met het slikken van pillen, weet je wel zeker de gehele dosis binnenkrijgt.
 • Capsules hebben een hogere medicijn-opname. Dit betekent dat er meer van de werkzame stof in je bloedbaan terechtkomt, dan bij een tablet. Hierdoor kunnen capsules iets effectiever zijn.

Nadelen van capsules:

 • Capsules zijn over het algemeen minder stabiel dan tabletten, dus je kunt ze minder goed bewaren. Dat komt omdat ze kunnen reageren op omgevingscondities, zoals vochtigheid of een hogere temperatuur.
 • Capsules hebben in de meeste gevallen een minder lange houdbaarheidsdatum.
 • Capsules zijn vaak duurder. Dit is voornamelijk het geval als er bepaalde vloeistoffen in verwerkt zijn, zoals een (vis)olie.
 • Ben je vegetariër of veganist? Dan zijn capsules misschien niet de juiste keuze. De capsules zijn vaak gemaakt van gelatine en dat kan afkomstig zijn van varkens, koeien of vissen.
 • Capsules bevatten vaak niet dezelfde hoeveelheid medicatie als tabletten. Hierdoor moet je soms meer capsules nemen, terwijl je dan maar één tablet hoeft in te nemen.

Kortom, als je kijkt naar de voor- en nadelen gaat het om kleine risico’s die mee kunnen spelen bij de keuze voor een tablet of een capsule, maar uiteindelijk is dit per persoon verschillend. Voor advies kun je terecht bij je huisarts en in de apotheek of drogisterij.

Bron | womenshealthmag.com

Sanne van De WeteringGetty images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden