null Beeld

Wat werkt beter tegen een loopneus: neus snuiten of juist ophalen?

Ook in jouw omgeving kan je waarschijnlijk niet om alle geluiden van gesnotter, gesnuit en flinke niesbuien heen. Het is weer écht het seizoen van verkoudheid en het hebben van een loopneus.

Maar wat is eigenlijk het beste bij een loopneus: je neus snuiten of je neus ophalen?

Een loopneus

Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in je neus geïrriteerd, en dan maakt het neus meer slijm (oftewel: snot) aan om je lichaam te beschermen. Dat slijm vangt stof en ziekteverwekkers en voert die af naar je maag, waar bacteriën gedood worden door maagzuur. Door al dat slijm – tot wel anderhalve liter per dag – krijg jij dus een loopneus. Hoewel snot dus een nuttige functie heeft, kan het wel vervelend zijn.

Lees ook: Hoe lang duurt een verkoudheid en wanneer moet je naar de dokter gaan?

Snuiten of ophalen?

Als er te veel slijm geproduceerd wordt in je neus, kan het eigenlijk maar één kant op: naar buiten via je neusgat. En dat willen we natuurlijk niet, dus zul je automatisch je neus ophalen óf snuiten. Maar wat is dan de beste optie? Volgens veel artsen is ophalen beter dan snuiten, omdat je bij het doorslikken het slijm de goede richting op stuurt. Dat gaat dan namelijk richting je maag. Bij snuiten haal je een gedeelte van het slijm, en daarmee ook de ziektekiemen, direct weg uit je lichaam. Dat klinkt positief, maar door te snuiten verhoog je ook de druk op je neus. Daardoor kan het slijm met die ziekteverwekkers ook in je neusbijholtes terechtkomen en zo een bijholteontsteking veroorzaken.

Geen wetenschappelijk bewijs

Volgens KNO-arts Rens van der Goor van het Bernhoven Ziekenhuis in Uden is er eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs dat een van de twee opties beter of juist slechter is. Zowel snuiten als ophalen heeft voordelen. Ophalen heeft een voorkeur, omdat de kans op een vervelende bijholteontsteking daarmee iets kleiner is, maar snuiten is zeker niet slecht voor je. Pas wel op met het gebruik van sterke neussprays om een loopneus te voorkomen, want deze kunnen verslavend werken. Gebruik liever een neusdouche of spray met een zoutoplossing.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezond Idee, Tergooi Ziekenhuis

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden