Margriet logo
null Beeld

Wat voeten vertellen over je gezondheid

Als voeten konden spreken, wat zouden ze dan tegen je zeggen? 'Behandel me eens beter.' 'We hebben het zo koud.' 'Kap met die hoge hakken.' Of: 'Droog eens wat beter tussen de tenen af, want anders krijgen we voetschimmel.' Veel mensen weten het niet, maar voetkwaaltjes kunnen veel zeggen over je algehele gezondheid.

Koude voeten

Als je tenen altijd aanvoelen als ijsklompen, kan dit liggen aan een slechte doorbloeding. En dat kan weer worden veroorzaakt door roken, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook kunnen je voeten koud aanvoelen door schade aan de zenuwen veroorzaakt door diabetes. Andere mogelijke oorzaken zijn een traag werkende schildklier of bloedarmoede. Maar je kunt ook gewoon koude voeten hebben zonder medisch aanwijsbare oorzaak. Maak je je zorgen over je koude voeten, laat er dan een arts naar kijken.

Pijn in de voet

Na een lange dag staan pijn in je voeten? Grote kans dat dit aan je schoenen ligt. Acht van de tien vrouwen zeggen immers dat hun schoenen pijn veroorzaken. Maar pijn die niet te wijten is aan torenhoge hakken kan van een stressfractuur komen. Door een intensieve belasting en te weinig rust kunnen kleine scheurtjes in de middelvoetsbeentjes ontstaan. Vooral hardlopers en basketballers kampen vaak met deze blessure. Osteoporose verhoogt het risico op een stressfractuur.

Jeukende voeten

Jeukende, schilferende voeten wijzen vaak op voetschimmel. maar aan jeuk kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen, zoals contacteczeem. Dat ontstaat als een (allergische) reactie op bepaalde stoffen zoals chemische producten of cosmetica-bestanddelen en gaat naast jeuk tevens gepaard met rode droge plekken. Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Hierbij ontstaat een dikke laag op de huid, die pijnlijk kan barsten.

Slepen met de voeten

Een verandering in de manier van lopen – licht slepen met de voeten of een wijdere stap – kan het eerste signaal van een probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van gevoel in je voeten, door schade aan het perifere zenuwstelsel, de zenuwen voor gevoel en beweging. In ongeveer dertig procent van de gevallen komt dit door diabetes. Zenuwschade kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort of alcoholisme. Helaas kan bij veel mensen de exacte oorzaak van zenuwschade niet worden achterhaald.

Opgezwollen voeten

Het gaat hier meestal om een tijdelijke klacht door te lang staan of een lange vlucht. Vooral zwangere vrouwen hebben er last van. Maar voeten die gezwollen blijven, kunnen een symptoom zijn van een serieuze medische aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga naar de arts als je gezwollen voeten blijft houden.

Brandende voeten

Een brandend gevoel in de voeten komt veel voor onder diabetespatiënten bij wie het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het kan ook worden veroorzaakt door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen en slechte bloedcirculatie in de benen en voeten of door een traag werkende schildklier.

Voetwondjes die niet genezen

Wondjes op de voeten die maar niet willen helen zijn een serieus alarmsignaal voor diabetes. Deze ziekte tast de bloedcirculatie en een normale wondgenezing aan. Hierdoor kan zelfs een blaar uitgroeien tot een zorgelijke wond. Deze wonden zijn ook nog eens gevoelig voor een infectie. Daarom is het voor diabetici raadzaam hun voeten dagelijks goed te wassen en drogen en ze te controleren op wondjes. Een trage wondgenezing kan ook worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding ten gevolge van andere aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit is een ziekte waarbij slagaderverkalking optreedt.

Pijn in de hiel

De meestvoorkomende oorzaak van hielpijn is fasciitis plantaris, een vorm van overbelasting die wordt veroorzaakt door het naar binnen zakken van de voet. Hierdoor wordt het peesblad (fascia plantaris) bij elke stop op rek gebracht, waardoor ontstekeningsverschijnselen optreden bij de aanhechting of op de hiel. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan op het hielbeen. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden