Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat vertelt je mond over je gezondheid?

mond.jpg

De mond: je praat, eet, drinkt, lacht, zingt en zoent ermee. Maar wist je dat er ook een hechte relatie bestaat tussen een gezonde mond en een gezond lichaam?

Als er één orgaan is dat ons heel wat kan vertellen over onze algemene gezondheid, is dat onze mond. Gaatjes hoeven niet alleen een aanwijzing te zijn dat je te veel snoept, maar kunnen er ook op wijzen dat er iets mis is met je lichaam. En een slechte adem kan bijvoorbeeld een teken zijn van een leveraandoening. Margriet zet de verschillende mondproblemen met oorzaak op een rij.

Droge mond: diabetes

Een droge mond komt vaak door het gebruik van alcohol en veel roken, maar een gebrek aan speeksel kan ook een van de eerste symptomen van diabetes zijn. De ziekte zorgt er namelijk voor dat de speekselklieren opzwellen, waardoor de productie van speeksel wordt afgeremd. Hierdoor verdikken de bloedvaten van de speekselklieren die ervoor zorgen dat je tandvlees makkelijker ontsteekt of infecteert. Bovendien onttrekt een te hoge bloedsuiker vocht aan je lichaam. Andere symptomen zijn excessieve dorst, vaak moeten plassen en tintelingen in de handen en voeten.

Tandenknarsen: stress

Tandenknarsen gebeurt vooral onbewust, tijdens het slapen. Daardoor hebben mensen die alleen slapen dit vaak niet door. Tandenknarsen kan een teken zijn van emotionele of psychologische stress. Tandartsen herkennen knarsers snel aan de textuur en afgevlaktheid van de tanden. Onbewust wrijven je tanden over elkaar, waardoor ze afbrokkelen of minder scherp worden. Een bitje dat je ’s nachts in kunt doen, helpt je tanden beschermen.

Bloedend tandvlees: tandvleesontsteking

Dit probleem komt het meeste voor. Wanneer bloedend tandvlees gepaard gaat met een slechte adem, kan dit op tandvleesontsteking wijzen. Wanneer je de kwaal onbehandeld laat, kan het leiden tot parodontitis, een aandoening waardoor ook het weefsel en bot onder je tandvlees aangetast wordt. In het ergste geval veroorzaakt dit verval van de kaak en kunnen er openingen ontstaan tussen tandvlees en gebit. Tanden en kiezen kunnen dan uitvallen. Naast dagelijks poetsen helpt dagelijks flossen dit te voorkomen. Ook is het belangrijk om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te nemen.

Gele tanden: antibiotica & co

Gele tanden krijg je niet alleen van sigaretten! Ook bepaalde medicatie,  zoals het antibiotcum Tetracycline, veroorzaakt een gelige tandkleur. Maar ook mondspoelingen voor gezonder tandvlees (!) en medicijnen tegen hoge bloeddruk zijn boosdoeners.

Zweren: mondkanker

Iedereen kan wel eens last hebben van een zweertje in de mond, zeker als je moe bent of je immuunsysteem is verslechterd. Maar wanneer een open wondje in de mond terugkeert of niet binnen twee weken weggaat, is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Vooral wanneer wondjes groter worden en rode of witte randen hebben, of als er bloedingen en gevoelloosheid ontstaan, kan dit een indicatie zijn van mondkanker. De meeste mensen met mondkanker zijn ouder dan zestig jaar en roken vergroot het risico.

Slechte adem: de lever

Wanneer je je tanden dagelijks poetst, flost en je tong afschraapt, maar toch last blijft houden van een slechte adem, ligt de oorzaak van het probleem waarschijnlijk bij je lever of kan het een symptoom zijn van maag- en spijsverteringsproblemen.

Wil je testen hoe gezond jouw mond is? Doe de test op www.hoegezondisjemond.nl!

Bron: goedgezond.info

Ook interessant