Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat te doen tegen koorts? Met deze tips knap je sneller weer op

Wat te doen tegen koorts? Een vraag die je jezelf vast heel vaak gesteld hebt als je weer eens rillend óf juist zwetend in bed lag met flinke verhoging. Kun je iets doen om sneller van de koorts af te zijn, of moet je echt uitzieken?

Helaas is er geen magisch trucje met iets wat je kunt doen tegen koorts, maar je kunt het wel een stuk minder vervelend maken.

Wat is koorts?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt ongeveer tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Als je temperatuur hoger is dan 37,5 maar lager dan 38 graden Celsius spreken we van verhoging; bij hoger dan 38 graden is er sprake van koorts. Koorts is een normale en goede reactie van je lichaam als een virus of bacterie je lichaam binnen wil komen.

Wanneer een virus of bacterie je lichaam probeert binnen te dringen, maakt je lijf hier afweerstoffen tegen aan. Op die manier doet je lijf er alles aan om het virus of een bacterie te bestrijden. Bij een hogere lichaamstemperatuur kan je lichaam meer antistoffen aanmaken, waardoor die temperatuur vaak stijgt. Dat kan zorgen voor koorts, met alle gevolgen van dien.

Koorts kan wijzen op een besmetting met het coronavirus. Heb je koortsklachten, blijf dan thuis en maak een testafspraak bij de GGD. Andere veelvoorkomende oorzaken voor koorts zijn een besmetting met een ander virus of een bacterie, maar ook komt koorts voor als bijwerking van medicijnen, bij een allergische reactie, als gevolg van drugsgebruik of na een vaccinatie.

Wat te doen bij koorts?

Heb je koorts? Dan is er helaas geen bijzonder trucje dat je er binnen no-timeaf gaat helpen. Vaak is het een kwestie van uitzieken, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het jezelf wat aangenamer te maken. Drie tips voor wat te doen bij koorts:

1. Drinken, drinken en nóg meer drinken

Als je koorts hebt raak je veel vocht kwijt door het zweten, en het is dus heel belangrijk dat je dat aanvult door voldoende te drinken. Minstens 1,5 tot 2 liter per dag, maar het liefst wat meer als je erg zweet. Ook als je door de koorts flink beroerd bent, is het belangrijk dat je regelmatig kleine slokjes water blijft nemen. Ga daarbij niet voor heel koude drankjes als je koorts hebt, dat kan juist weer slecht vallen. Een gewoon glas of flesje water (of sportdrank) op kamertemperatuur is het beste.

2. Zorg voor verkoeling

Draag bij koorts luchtige kleding, zodat je lichaam de warmte goed kwijt kan. Ook kun je in plaats van een dekbed alleen een laken gebruiken als je ergens onder wilt liggen. Maar pas op: ga niet in de weer met icepacks, koude en natte theedoeken of een koude douche. Je lichaam kan daardoor te snel afkoelen, wat in zeldzame gevallen tot een ernstige koortsstuip kan leiden.

3. Probeer goed uit te rusten

Neem voldoende rust als je koorts hebt. Voor je lichaam is het heel zwaar om je temperatuur weer goed te regelen en om weer beter te worden. Een frisse neus halen kan geen kwaad (als je geen corona hebt en niet in quarantaine hoeft), maar kleed je wel goed aan als het fris is buiten, zodat je niet afkoelt.

Naar de dokter met koorts

In de meeste gevallen is koorts gelukkig geen reden voor paniek en kun je thuis uitzieken. Toch zijn er wel een aantal redenen waarmee het verstandig is om je huisarts te raadplegen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer je lichaamstemperatuur na een paar dagen nog niet zakt
  • Als je je suf voelt
  • Wanneer je diabetes hebt of een aandoening aan het hart, de longen of nieren
  • Als je minder dan twee keer per dag plast of niet genoeg kunt drinken
  • Bij benauwdheid
  • Als je weinig weerstand hebt, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of door een medische behandeling (zoals een chemokuur)
  • Als je in de tropen geweest bent in de afgelopen vier weken

Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts

Bron | Thuisarts, Arts en Zorg

Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina's puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden