null Beeld

Wat te doen tegen een slechte adem?

null Beeld

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, een slechte adem. Maar hoe ontstaat een slechte adem en wat kunt u er tegen doen?

null Beeld

Een slechte adem wordt vrijwel altijd veroorzaakt door bacteriën op de tong en tandvlees. Een kwart van de Nederlanders heeft last van een slechte adem. Mensen denken van zichzelf geen slechte adem te hebben, maar dat komt doordat mensen aan de eigen geur gewend raken. Anderen hebben dit juist wel snel door. Een slechte adem is niet alleen voor uw zelfvertrouwen een nadeel, maar ook voor het gebit.

Gebit verzorgen

In 90 procent van de gevallen wordt slechte adem veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich snel verspreiden. Mondspoelmiddelen helpen hier wel even bij, maar doden lang niet alle bacteriën. Het is daarom belangrijk om goed te poetsen. Op die manier kunt u ontstoken tandvlees voorkomen en daarmee ook een slechte adem. Ook is het verstandig om regelmatig te flossen, zodat etensresten niet tussen de tanden blijven plakken.

Aanslag op de tong

Een vieze adem kan ook door de tong afkomstig zijn. Er kan namelijk een witgele aanslag op het achterste, ruwe gedeelte van de tong zitten. Dit komt door normale afscheiding uit de neusholte. Wanneer dit in contact komt met bacteriën, komt er een onaangename geur vanaf. Met een tongschraper kan deze aanslag verwijderd worden. Hierbij is een mondspoelmiddel wel raadzaam. Deze handeling kunt u het beste voor het slapen gaan uitvoeren. Indien u toch last heeft van een vieze ochtendadem, kunt u dit bestrijden door iets te drinken of te eten. Tijdens het slapen worden slijmvliezen vaak droog en met het drinken van water, wordt dit tegengegaan.

Speeksel

Door speeksel worden de bacteriën in de mond tegen gegaan. Wanneer u elke dag genoeg water drinkt, wordt de toestroom van speeksel bevorderd. Ook helpt kauwgom met xylitol hierbij. Koffie, alcohol en roken remmen de productie hiervan juist af. Sommige mensen hebben last van permanent slechte adem, halitose. De tandarts, mondhygiënist of paradontoloog kan een slechte adem en halitose vaak verhelpen.

Bron: www.dokterdokter.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden