Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat te doen bij een zonnesteek?

eerste-hulp-bij-een-zonnesteek.png

Het is volop zomer en we trekken massaal naar het strand om van de zon te genieten. Lekker met je voeten in het zand en een drankje in je hand, terwijl de kinderen het grootste zandkasteel proberen te bouwen. Let op: het zonnetje is misschien lekker warm, maar voor je het weet ben je zo rood als een kreeft en heeft de kleine een zonnesteek. Vooral dit laatste kan erg gevaarlijk zijn.

Hoe voorkom je een zonnesteek?

Bij een zonnesteek kan je lichaam zijn warmte niet meer kwijt en raakt het oververhit. Daarom is het verstandig om voor voldoende verkoeling te zorgen. Je lichaam doet dit al door flink te zweten, maar neem ook regelmatig een duik in de zee of het zwembad.

Door al dit gezweet, droogt je lichaam flink uit. Daarom is het slim om voldoende te drinken. Sportdrank is erg goed als het warm is, het zorgt er namelijk voor dat je mineralen weer worden aangevuld en dat je goed gehydrateerd blijft. Daarnaast is het is erg belangrijk om jezelf en de kids van een laagje zonnebrandcrème te voorzien. Dit voorkomt niet alleen een rode huid, maar het houdt ook de schadelijke UV-straling tegen.

Tip: van twaalf tot drie uur is de zon het gevaarlijkst. Een goed excuus om onder een parasol plaats te nemen en te genieten van een lekkere lunch.

Hoe herken je een zonnesteek?

De symptomen op een rij:

– Overmatig zweten
– Hoofdpijn
– Spierkrampen
– Flauwvallen
– Snelle pols
– Ernstige vermoeidheid

Wat doe je met een zonnesteek?

Denk je dat je een zonnesteek hebt opgelopen? Zoek dan direct een koele omgeving uit om flink uit te rusten. Je lichaam moet namelijk hard werken om zichzelf weer op temperatuur te krijgen. Om het een handje te helpen kan je verkoelende, natte doeken omslaan. Besteed daarbij extra aandacht aan verkrampte spieren. Zorg ook dat je flink drinkt, maar zorg er wel voor dat de drank niet te koud is. Merk je na deze maatregelen geen verschil? Neem dan snel contact op met een dokter.

Ben extra voorzichtig als een van de kids het slachtoffer is geworden. Bij kinderen kan een zonnesteek namelijk levensgevaarlijk zijn. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid meteen een arts te raadplegen.

 

Bron: Rode Kruis

Ook interessant