null Beeld

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Een kwallenbeet bezorgt je nare jeuk en pijn, maar gelukkig verdwijnen de klachten meestal snel. Toch is de ene kwal de andere niet: een beet van een kwal uit de Noordzee behandel je bijvoorbeeld anders dan die van een tropische kwal. Daarom hier wat handige tips. 

Eigenlijk word je niet 'gebeten' door een kwal. Kwallen hebben tentakels waarop netelcellen met gif zitten. Als een kwal tegen je aanzwemt, springen deze cellen kapot en kan het gif in je huid komen. Dat veroorzaakt de klachten.

Noordzeekwallen zijn onschuldig

Aangeraakt worden door een kwal is dus geen pretje, al maakt het groot verschil door wat voor kwal je geschampt wordt. De meeste kwallen uit de Noordzee en Waddenzee geven geen grote problemen. De pijn, zwelling en jeuk die ze kunnen veroorzaken, duurt meestal ook niet lang. De klachten nemen in het eerste half uur na de beet toe en worden daarna snel minder.

Als je heel veel kwallenbeten hebt opgelopen of allergisch bent, kun je wel last krijgen van hevige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen en duizeligheid.

Tropische kwallen

Ook van sommige tropische kwallensoorten kun je flink ziek worden. Zo zijn kubuskwallen, zoals de Irukandji en de Australische zeewesp zeer giftig en levensgevaarlijk. Deze soorten leven voornamelijk in de Stille en Indische Oceaan. Wanneer je wordt gestoken door een tropische kwal is het dan ook verstandig om direct naar het ziekenhuis te gaan.

Wat te doen?

Wanneer je bent gebeten door een kwal is het belangrijk dat je naar de EHBO-post op het strand gaat. Hier weten ze namelijk precies wat ze moeten doen om de pijn te verlichten. Is die nergens in de buurt te vinden, dan kun je dit zelf doen:

  • Ten eerste: wrijf niet, daardoor verspreid je het gif.
  • Douchen met heet water helpt goed tegen de pijn (liefst zo heet als je kunt verdragen).
  • Als je niet de mogelijkheid hebt om heet te douchen, is het belangrijk dat je de plek afspoelt met zeewater. Gebruik dan trouwens géén zoet water, want dat kan de brandharen opnieuw activeren waardoor de klachten verergeren.
  • Schraap eventuele tentakelresten voorzichtig weg met een mes.
  • Koel vervolgens je huid tot de pijn weg is, meestal gebeurt dit binnen een half uur. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen je huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
  • Als het blijft irriteren of jeuken, kun je een middel tegen insectenbeten gebruiken, zoals Nestosyl en Azaron. Er zijn ook verkoelende middelen met plantaardige stoffen beschikbaar, zoals Prikweg, ByeBites en Calendulan. Eventueel kun je de huisarts om een recept voor anti-jeukzalf vragen.
  • Neem bij misselijkheid, braken, hoofdpijn en andere ernstige klachten contact op met een huisarts.

Azijn: alléén bij tropische kwallen

Bij sommige tropische kwallen werkt azijn heel goed, dit kan het gif neutraliseren en zelfs levensreddend zijn. Maar bij de meeste 'Nederlandse' kwallen zou azijn de klachten juist verergeren. Daarvoor kun je dus beter heet water of zeewater gebruiken.

Hoe voorkom je kwallenbeten?

Bij landinwaartse wind kunnen kwallen aanspoelen en in de branding zwemmen. Draag dan uit voorzorg slippers of schoenen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Blijf dan uit het water.

Bron | Dokterdokter.nl |

Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden