Margriet logo
null Beeld

Wat poep vertelt over je gezondheid

Toegegeven, het is niemands favoriete onderwerp, maar af en toe aandacht besteden aan je ontlasting is wel raadzaam, omdat die veel zegt over je gezondheid. Soms kan een andere kleur of vorm van je poep of een verandering in je ontlastingspatroon betekenen dat er iets niet helemaal goed is met je darmen of spijsvertering. Het is daarom raadzaam om af en toe een kritische blik achterom te werpen om ellende te voorkomen.

Veel Nederlanders hebben last van hun darmen. Ruim 47% van de Nederlanders kent iemand in zijn/haar omgeving die last heeft van darmklachten. Deze klachten worden niet altijd serieus genomen. Door het checken van je poep kun je je gezondheid in de gaten houden. Verandering in vorm en/of kleur van de ontlasting kan namelijk duiden op een darmaandoening, waarvan sommige heel ernistig kunnen zijn. Darmkanker bijvoorbeeld. In Nederland krijgt één op de twintig mensen deze diagnose.

Darmkanker

Maar weinig mensen zijn zich echter bewust van klachten die op darmkanker kunnen wijzen. Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat ruim 50% de klachten van darmkanker niet kent en ook niet controleert. Zo is het bij bloed in de ontlasting belangrijk om direct naar de huisarts te gaan, want dit kan wijzen op darmkanker. Bij deze ziekte is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn, dan zijn de vooruitzichten en de behandelmogelijkheden beter.

Poepchecker

Poep is dus een belangrijke raadgever. Om dat bij het grote publiek bekend te maken, heeft de Maag Lever Darm Stichting op de website www.lovepoep.nl de poepchecker ontwikkeld. Die maakt mensen direct duidelijk waar ze op moeten letten als ze achterom kijken.

>> Wil je meer lezen over poep en darmen? In Margriet 23 is een darmdossier opgenomen met informatie over deze onderwerpen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden