null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat kun je doen om tinnitus (oorsuizen) te voorkomen?

Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus, ofwel oorsuizen. Voor sommigen geldt dat hun levens danig worden verstoord door de geluiden in hun hoofd. Omdat tinnitus vaak ontstaat door gehoorschade, is het van groot belang om je oren te beschermen.  

De laatste jaren hoor je de term tinnitus steeds vaker. Het betekent oorsuizen, ofwel het waarnemen van geluiden zonder externe bron. Dit kan een zoem zijn, een piep of een brom - en soms dat alles tegelijk. De klachten van mensen met tinnitus lopen erg uiteen. Sommige mensen ervaren het oorsuizen maar af en toe, en ook de sterkte van de geluiden varieert sterk. Maar naar is het zeker, geluid in je hoofd dat je niet kunt uitzetten.

Zo kun je oorsuizen voorkomen

Tinnitus valt niet altijd te voorkomen. Maar meestal begint het met gehoorschade. Het is daarom van groot belang om je oren te beschermen. Zo kun je oorsuizen voorkomen:

  • Draag op plaatsen waar hard geluid is oordoppen met een filter. Er zijn universele filterdoppen verkrijgbaar voor € 10 à € 15. Bij veel gebruik is investeren in op maat gemaakte filteroordoppen (vanaf ongeveer € 100 per paar) het overwegen waard. Het wordt afgeraden bij muziek schuimdoppen te gebruiken. Ze vervormen het geluid en worden vaak niet goed in het oor gedaan, waardoor ze niet optimaal beschermen.
  • Denk bij hard geluid niet alleen aan concerten of clubs, ook in bioscopen staat het volume vaak hoog. Klussen en motorrijden kunnen ook belastend zijn voor je oren. Daarnaast levert vuurwerk niet alleen flink wat gevaar op voor je ogen, maar ook voor je oren.
  • Neem als je ergens bent waar veel hard geluid is af en toe een pauze, loop naar een plek waar het wat rustiger is.
  • Luister op een veilig volume naar muziek. Zet de volumebegrenzer op je smartphone of mp3-speler aan. Dit kan bij de instellingen.
  • Test jaarlijks je gehoor, bijvoorbeeld op oorcheck.nl.

Tekst | Iris Vandemoortele

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden