null Beeld

Wat je vooral niet moet doen wanneer je last hebt van een zonnesteek

Het is deze hele week tropisch warm in ons land, en dat heeft niet alleen invloed op onze huid. Natuurlijk moet je blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag vermijden, en goed blijven smeren. Maar let je er ook op dat je genoeg drinkt?

Een zonnesteek is zo opgelopen, en wanneer je deze niet op de juiste manier behandelt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Oververhitting

Wanneer je te weinig drinkt op warme dagen, raakt je lichaam oververhit. Je lichaam is niet meer in staat om voldoende zweet aan te maken. Dat zweet is belangrijk om het het lichaam helpt af te koelen. Doordat je op een warme dag gaat gaat hijgen en transpireren, verdampt zweet en koelt je lichaam af. Als dat niet kan, stijgt de temperatuur van je lichaam en is er ook minder vocht om je bloeddruk op peil te houden. Daardoor krijgt je griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid.

Extreme kou

Je zou denken dat, wanneer zo’n situatie dreigt, je je lichaam zou moeten koelen met het koudst mogelijke water. Toch is dit juist wat je beter niet kunt doen. Door te koelen met ijswater raakt je lichaam namelijk alleen maar meer van slag. "Je bloedvaten staan door de warmte wijd open", legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl. "Maar ze vernauwen wanneer je lichaam ineens te maken krijgt met extreme kou. Hierdoor kun je nog minder goed de warmte kwijt en vergroot je juist de kans op oververhitting."

Wat je wel moet doen

Zorg ervoor dat je tijdens de heetste uren van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur) uit de zon blijft. Daarnaast is het belangrijk om de hele dag genoeg water te drinken. Ook kan het helpen om wat meer zout aan je voeding toe te voegen. Zout zorgt er namelijk voor dat je meer vocht vasthoudt. "Bedek je hoofd met een pet en zoek verkoeling in het water. Maak desnoods je hoofd of T-shirt nat of gebruik een waaier", vult De Vaal aan. Daarnaast doe je er goed aan om even bij de ouderen in je omgeving te gaan kijken. "Als volwassene voel je vaak vanzelf dat er een vochttekort dreigt; je krijgt dorst en gaat wat drinken. Bij ouderen is de dorstprikkel minder sterk. Daarom is het van groot belang dat zij voldoende drinken krijgen aangereikt."

Lees ook

Hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden!

Noodgevallen

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten van een zonnesteek wanneer het vochttekort weer is aangevuld. Maar in sommige gevallen is het raadzaam om hulp te zoeken. "Het is echt foute boel als iemand bewusteloos raakt. Zolang diegene nog ademhaalt, kun je direct beginnen met koelen, bijvoorbeeld door middel van een koele douche of natte handdoek. Eenmaal bij kennis kun je wat te drinken geven om het vochttekort aan te vullen. Blijft de persoon braken, onrustig, verward of verliest hij of zij weer het bewustzijn, bel dan meteen 112", aldus De Vaal.

Bron| NU.nl

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden