Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is wat je moet weten over een longaanval

werkomgeving-speelt-een-belangrijke-rol-in-het-risico-op-het-krijgen-van-copd.jpg

Bij een hartaanval kunnen we ons allemaal iets voorstellen. De meeste mensen herkennen de symptomen en weten wat ze moeten doen als het gebeurt. Maar over een ‘longaanval’ is veel minder bekend. Eigenlijk heel gek. En zorgwekkend, want die is minstens zo levensbedreigend.

De term longaanval lijkt niet voor niets veel op het woord hartaanval. Beide aandoeningen treden vaak plotseling op en zijn heel ernstig. Bij een longaanval slaan je longen letterlijk op hol. “Mensen met een longaanval worden zo ziek en benauwd dat ze niet meer goed kunnen ademhalen. Ze geven ook veel slijm op en hoesten heel heftig,” legt onderzoeker Barbro Melgert van de Rijksuniversiteit Groningen uit.

COPD

Longaanvallen komen veel voor bij mensen die lijden aan COPD, een onomkeerbare longziekte die wordt veroorzaakt door een langdurige beschadiging van de longen. COPD-patiënten zijn vaak benauwd, kortademig en krijgen een piepende ademhaling. Soms treedt er een acute hevige verslechtering op: een longaanval.

Omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling (smog) kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een longaanval. Maar de meeste longaanvallen (ongeveer de helft tot driekwart van alle gevallen) worden veroorzaakt doordat COPD-patiënten een luchtweginfectie krijgen door virussen of bacteriën.

Groei aantal patiënten

COPD neemt de laatste jaren steeds meer in omvang toe. Volgens de laatste cijfers lijden naar schatting tachtig miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland zijn dat er ongeveer 600.000. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat het in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak zal zijn.

Grotere overlijdenskans

Krijgt iemand in je omgeving een longaanval? Probeer diegene dan zo rustig mogelijk te houden en elke vorm van paniek te vermijden. Een goede manier is om te focussen op zijn of haar ademhaling. Laat de patiënt zo veel mogelijk rustig in- en uitademen. Wanneer hij of zij angstig wordt en in paniek raakt, kan dat de klachten verergeren. Bel, zodra de patiënt enigszins is gekalmeerd, 112. Patiënten moeten met een longaanval direct naar het ziekenhuis om extra zuurstof toegediend te krijgen. Na één longaanval volgen er vaak meer, stelt Barbro Melgert. “Je longen raken daardoor langzaam uitgeput.” Uit onderzoek blijkt dat de overlijdenskans ten gevolge van een longaanval een jaar na een ziekenhuisopname groter is dan bij een hartaanval.

Bronnen| Omroep Max, Longfonds
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant