Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is ‘zomerhoofdpijn’ en wat kun je eraan doen?

wat-is-zomerhoofdpijn-en-wat-kun-je-eraan-doen.jpg

Merk jij dat je in de zomer vaak last krijgt van hoofdpijn? Dan is de kans groot dat je last hebt van zogeheten ‘zomerhoofdpijn’. Maar wat is zomerhoofdpijn precies? En wat kun je doen om de klachten te verlichten of de hoofdpijn zelfs helemaal te voorkomen?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is zomerhoofdpijn?

Als je last het van zomerhoofdpijn, dan doet je hoofd natuurlijk niet pijn omdat het zomer is. Het doet pijn vanwege een aantal omstandigheden en situaties die zich vooral in de zomer voordoen. Eén van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn in de zomer, is vaak een gebrek aan vocht. In de zomer zweet je nu eenmaal meer en raak je dus ook meer vocht kwijt. Op warme dagen is het dan ook belangrijk om éxtra veel water te drinken.

Lees ook: Last van hoofdpijn na de seks? Hier komt het door

Hitte

Ook de temperaturen buiten kunnen een belangrijke reden zijn voor hoofdpijn in de zomer. Als het warm is verwijden de bloedvaten in je lichaam. Dit betekent dat ze groter worden om warmte-energie met de buitenkant uit te wisselen, dit doet je lichaam om te voorkomen dat je een hitteberoerte krijgt. Helaas kan hoofdpijn een bijwerking zijn van de verwijding van de bloedvaten.

Alcoholconsumptie

Zoals we eerder al zeiden heeft je lichaam in de zomer wat meer vocht nodig dan normaal. Sommige mensen proberen hun dorst te lessen met alcohol, maar dit is natuurlijk geen goed idee. Je kunt dan last krijgen van uitdrogingsverschijnselen die vervolgens ook weer hoofdpijn veroorzaken. Als je graag een wijntje of biertje drinkt in de zomer, dan is het belangrijk om hier ook genoeg water bij te drinken én met mate te drinken. Zo voorkom je dat je hoofdpijn krijgt.

Drastische temperatuurverschillen

In de zomer kan je lichaam vaak van hele warme temperaturen naar hele koele temperaturen gaan. Als je bijvoorbeeld een hele dag op het strand hebt doorgebracht in de hitte en je ergens naar binnen gaat waar de airco heel hard staat te loeien, dan kan dit leiden tot hoofdpijn. Probeer drastische temperatuurverschillen daarom zoveel mogelijk te vermijden. Dan is de kans op het krijgen van die vervelende hoofdpijn een stuk kleiner.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezonder Leven
Beeld | iStock

Ook interessant