Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Denk je na over sterilisatie?

sterilisatie.png

Als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, is sterilisatie een zorgeloze en veilige vorm van anticonceptie. Met een kleine, poliklinische behandeling ben je voor altijd van ‘het gedoe’ af. Let wel: sterilisatie is in principe onomkeerbaar en beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een operatie om definitief te voorkomen dat je zwanger wordt. Beide eileiders worden afgesloten zodat zaadcellen de eicel niet kunnen bereiken en bevruchten. Er zijn in grote lijn twee manieren van steriliseren bij vrouwen: via de buik en via de vagina.

Sterilisatie via de buik

Een sterilisatie via de buik heet een laparoscopie. De kijkbuisoperatie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Je wordt ongeveer een halve dag opgenomen. De operatie gaat als volgt:

– Er wordt een klein sneetje (van ongeveer 1 cm) onder de navel gemaakt.
– Via die opening wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Dit is nodig om goed zicht te krijgen op de eileiders en de baarmoeder .
– De kijkbuis wordt via het sneetje in de buik gebracht.
– Net boven het schaamhaar wordt een tweede sneetje gemaakt, waardoor met een klein instrument de eileiders worden afgesloten.

Het afsluiten van de eileiders kan op twee manieren gebeuren; door dichtbranden (coagulatie) of door afklemmen met een klemmetje of ringetje. Beide methodes zijn even effectief.

Soms is een laparoscopische ingreep niet mogelijk als er ernstige verklevingen in de buik zijn, door bijvoorbeeld een eerdere buikoperatie of na ernstige eileiderontstekingen.

Sterilisatie via de vagina

Een sterilisatie via de vagina heet een hysteroscopie en wordt in Nederland uitgevoerd onder de naam Essure® methode*. De gynaecoloog voert de sterilisatie uit met een dunne kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina en de baarmoederholte. Een speculum (eendenbek) of verdoving is niet nodig. Het gaat als volgt:

– Via het kijkbuisje wordt lauwwarm water naar binnen gebracht zodat de uitmonding van de eileiders beter te zien is.
– De arts brengt dan via de kijkbuis een klein veertje aan in de eileider. Dit kan wat kramp en pijn in de buik veroorzaken, vergelijkbaar met menstruatiepijn.
– De procedure wordt daarna herhaald bij de andere eileider.

De veertjes zorgen ervoor dat de eileiders binnen drie maanden dichtgroeien, zodat zaadcellen niet meer bij de eierstokken kunnen komen en/of een bevrucht eitje niet kan indalen naar de baarmoeder. De ingreep zelf duurt minder dan tien minuten.

Hysteroscopische sterilisatie lukt niet bij iedereen. Bij sommige vrouwen is de baarmoederhals moeilijk doorgankelijk of zijn de eileiders te nauw. Dat is bij 3-5% van de vrouwen het geval. Dit blijkt pas tijdens de ingreep.

Cijfers vrouwen en anticonceptie

30-35 jaar: de pil (39%), spiraaltje (10%), condoom (14%), sterilisatie (1%)
35-40 jaar: de pil (29%), spiraaltje (12%), condoom (11%), sterilisatie (4%)
40-45 jaar: de pil (20%), spiraaltje (10%), condoom (6%), sterilisatie (7%)

Meer informatie over anticonceptie?

Er is natuurlijk meer mogelijk op het gebied van anticonceptie. In Margriet 23 lees je er alles over!

* De Essure® sterilisatie methode werd in 2001 in Nederland geïntroduceerd door Dr. Michel Vleugels, werkzaam bij CASA klinieken. Hij is groot voorstander van de Essure® methode ten opzichte van de ‘ouderwetse’ methode van steriliseren met een operatie via de buikwand.  Vleugels: “Bij de Essure® behandeling is geen narcose nodig. De vrouw kan meekijken op het beeldscherm en ik leg alles heel precies uit. Als een vrouw zich op haar gemak voelt, kan ze zich beter ontspannen en kan ik de behandeling beter uitvoeren. Heel belangrijk is ook dat ze direct kan aangeven als het pijn doet. Zo houdt ze zelf de regie over de behandeling, wat de ingreep extra veilig maakt.”

Meer lezen over sterilisatie? www.sterilisatie.info 

(bron: Rutgers WPF)

Ook interessant