null Beeld

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen biologisch en duurzaam voedsel?

Maar weinig mensen weten het verschil tussen biologisch en duurzaam voedsel. De keuze tussenbeide kan daarom best wat dilemma's met zich meebrengen. We leggen uit wat de verschillen zijn.

Biologisch betekent namelijk niet automatisch duurzaam.

Verschil biologisch en duurzaam voedsel

Het verschil zit hem hierin: biologisch voedsel is niet altijd duurzaam, hoewel duurzaam voedsel vaak wel biologisch is. Bij biologisch geproduceerde voeding staat het welzijn van dieren én de kwaliteit van de landbouwgrond voorop. Dit houdt in dat dieren goed behandeld worden, en dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit zijn grote pluspunten, maar het betekent niet dat biologisch voedsel automatisch ook duurzaam is.

CO2-uitstoot

Duurzaamheid wordt gemeten aan de hand van de impact die iets heeft op de aarde, zoals bijvoorbeeld de impact van CO2-uitstoot en energieverbruik. Biologisch geproduceerd voedsel houdt hier niet altijd rekening mee. Een scharrelkip die biologische eieren geeft heeft bijvoorbeeld meer tijd, ruimte en voedsel om een fijn en gezond leven te leiden. Dit is beter voor de kip, maar slechter voor het milieu. Bovendien is voor biologisch geproduceerde groente ook meer landbouwgrond nodig, omdat er wel groener, maar minder efficiënt verbouwd wordt.

Duurzaam voedsel

Bij duurzaam geproduceerde voeding staat het beperken van de CO2-uitstoot voorop. Dit betekent dat duurzame boeren vaak geen vee houden, omdat de veehouderij één van de grootste klimaatvervuilers is. Om de CO2-uitstoot minimaal te houden, wordt er op een zo efficiënt mogelijke manier geproduceerd, vaak met behulp van technologie. Toch zijn ook dierenwelzijn en bescherming van de natuur belangrijke focuspunten van de duurzame voedselproductie.

Minder vlees eten

Toch gaat het uiteindelijk niet om of je biologisch of duurzaam eet, maar om wát voor producten je koopt. Tweederde van onze impact op de natuur zit namelijk in vlees en frisdrank. De rest van al ons eten beslaat maar vijf procent van deze impact. Alleen duurzame groente kopen, maar nog steeds heel veel vlees eten, heeft dan dus weinig zin. Daarnaast valt er ook nog veel te behalen op het gebied van voedselverspilling, omdat huishoudens gemiddeld vijftien procent van al hun voedsel weggooien. En dát is helemaal zonde, als je bedenkt wat de natuur te lijden heeft gehad voor iets dat uiteindelijk in de prullenbak belandt.

Bron | Women’s health

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden