Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nierbekkenontsteking: wat is het en hoe herken je het?

nierbekkenontsteking-wat-is-het-en-hoe-herken-je-het.jpg

Een nierbekkenontsteking is vervelend en pijnlijk, maar is gelukkig wel goed te behandelen als je ‘m vroeg ontdekt. Daarom is het belangrijk om te weten wat een nierbekkenontsteking is én wat de symptomen zijn. We zetten ze voor je op een rij.

Vooral na een blaasontsteking is het belangrijk om goed op te letten. Een nierbekkenontsteking kan vaak ontstaan na zo’n infectie aan je blaas.

Wat is nierbekkenontsteking?

Je nierbekken is het trechtervormige gedeelte van het nierweefsel, op de plek waar het naar je urineleider gaat. Vanuit daar gaat het naar je blaas, waar je het weer uitplast. Bij een nierbekkenontsteking raakt de wand van dat trechtervormige weefsel ontstoken, wat voor vervelende klachten zorgt. Meestal heb je zo’n ontsteking aan één van je nieren, maar beide kan ook voorkomen.

Symptomen

Een nierbekkenontsteking kan voor verschillende symptomen zorgen. Meestal zijn ze vrij heftig en onstaan ze plotseling. Denk bijvoorbeeld aan deze symptomen:

  • Plotselinge pijn in rug of zij (kan aan één kant of aan beide kanten voorkomen)
  • Hoge koorts (bij ouderen komt dit niet altijd voor)
  • Koude rillingen
  • Misselijkheid en braken

Daarnaast heb je vaak last van symptomen die passen bij blaasontsteking, omdat een blaasontsteking vaak de voorloper is van de nierbekkenontsteking. Denk hierbij aan pijn bij het plassen, pijn in je onderbuik, vaak kleine beetjes plassen en troebele urine.

Lees ook:
Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

Oorzaken nierbekkenontsteking

Meestal bestaat een nierbekkenontsteking door bacteriën. Vaak is de boosdoener de E. coli bacterie, die in de dikke darm voorkomt. Deze zit ook rondom de anus, vanaf waar het via de plasbuis in de blaas terecht komt. Vaak veroorzaakt zo’n bacterie daar al een blaasontsteking. Wanneer die niet (goed) behandeld wordt, kan de bacterie via de urineleiders naar de nierbekken gaan en daar ook een ontsteking veroorzaken. Tijdens een zwangerschap of bij mensen met diabetes is de kans op een nierbekkenontsteking groter na een blaasontsteking.

Soms komt een nierbekkenontsteking door andere problemen van de blaas of nieren. Bijvoorbeeld wanneer er na het plassen urine achterblijft in de blaas, waarin bacteriën zitten. Dit komt onder andere voor bij verzakking, plasproblemen, na een beroerte of bij dementie.

Behandeling

Hoewel de symptomen van een nierbekkenontsteking heel vervelend kunnen zijn, is kun je het met een antibioticakuur vaak prima te lijf gaan. Binnen twee à drie dagen verdwijnen je klachten dan weer. De antibioticakuur is meestal zo’n tien dagen lang. Het is belangrijk dat je die kuur afmaakt, ook als je geen symptomen meer hebt. Zo krijgen achtergebleven bacteriën niet de kans opnieuw een ontsteking te veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, goed uit te plassen en voldoende rust te nemen.

Worden de klachten na twee dagen antibioticagebruik niet minder of heb je aanhoudende koorts? Neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost. Ook wanneer je in de war raakt, de pijn toeneemt of als je zieker wordt is het slim om langs de dokter te gaan. Het zou dan namelijk zo kunnen zijn dat de nierbekkenontsteking niet reageert op de medicatie en je een andere antibioticasoort nodig hebt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Thuisarts, Nierstichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant