Gezondheid

Wat is nierbekkenontsteking?

maxima.jpg

Koningin Máxima is tijdens het staatsbezoek aan China geveld door een nierbekkenontsteking. Wat is dat: een nierbekkenontsteking? En waar heb je dan precies last van?

Wat is nierbekkenontsteking?nierbekken

Het nierbekken is het trechtervormige gedeelte dat van het nierweefsel naar de urineleider gaat. Urine wordt in de nieren aangemaakt en stroomt via het nierbekken naar de urineleider. Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Dit kan in één of beide nieren voorkomen.

Nierbekkenontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het dan om de E. coli-bacterie, die in de dikke darm van mensen voorkomt. Via de anus kan deze bacterie ook in de plasbuis terechtkomen, dan in de blaas, vervolgens in de urineleider en uiteindelijk in het nierbekken. In het nierbekken dringen de bacteriën door tot in het nierweefsel, wat resulteert in de ontsteking.

Heel soms wordt een nierbekkenontsteking veroorzaakt door een onjuist behandelde blaasontsteking of door (een) nierste(e)n(en).

Symptomen nierbekkenontsteking
Belangrijke kenmerken van een acute nierbekkenontsteking zijn:

  • Plotselinge doffe pijn in rug of zij (kan aan één kant of aan beide kanten voorkomen).
  • Plotseling ziek worden met hoge koorts en koude rillingen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Troebele urine (soms met bloed).

Soms lijken de klachten op een blaasontsteking, zoals:

  • Pijn bij plassen.
  • Vaak kleine beetjes plassen.
  • Pijn in de onderbuik.

Wat kun je doen aan een nierbekkenontsteking?

Gelukkig kun je met een antibioticakuur de ontsteking prima te lijf gaan. Het is wel belangrijk dat je de kuur afmaakt, ook al zijn de klachten verdwenen. Dit is belangrijk om eventueel achtergebleven bacteriën niet de kans te geven opnieuw een ontsteking te veroorzaken.

Vaak zie je met een antibioticakuur al binnen twee dagen een verlichting van de klachten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen en veel water te drinken, zodat de urine goed kan doorstromen.

 

 

Bron: www.thuisarts.nlwww.gezondheidsnet.nl

Ook interessant