null Beeld

Wat is lichttherapie en waar werkt het allemaal voor?

Lichttherapie is een vorm van therapie die steeds vaker wordt toegepast. Maar wat is lichttherapie precies? En waar werkt het allemaal voor?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is lichttherapie?

De naam zegt het eigenlijk al, maar lichttherapie is een behandeling die gebaseerd is op de helende werking van licht. Licht heeft namelijk invloed op je biologische klok. Je biologische klok zorgt er onder andere voor dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstand en slaap-waakritme goed werken. Met de hulp van lichttherapie kun je je biologische klok op een positieve manier beïnvloeden, door je ogen bloot te stellen aan een speciale lichttherapielamp, die een hoge lichtintensiteit heeft. Lichttherapie heeft bovendien niet alleen effect op je biologische klok, maar kan ook een positief effect hebben op allerlei verschillende huidaandoeningen.

Waar werkt het allemaal voor?

Lichttherapie kan zowel helpen bij psychische als bij huidaandoeningen. Hieronder kun je een overzicht vinden van klachten die kunnen worden behandeld met lichttherapie:

Winterdip of winterdepressie

Hoewel een winterdip en een winterdepressie twee verschillende dingen zijn, zijn ze wel allebei goed te behandelen met lichttherapie. Door jezelf ’s ochtends bloot te stellen aan een intense lichtbron, krijgt je lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. De melatoninespiegel daalt waarna je biologische klok weer ‘op tijd’ loopt. Je voelt je weer extra energiek, je krijgt een goed humeur én het zorgt tenslotte ook voor een verbetering van het slaappatroon.

Lees ook

Zo veel beweging heb je nodig om winterdepressie op afstand te houden

Slaapproblemen

Zoals we al zeiden, kan lichttherapie ook helpen bij mensen met slaapproblemen. Bij slaapproblemen loopt het slaap-waakritme niet meer gelijk aan het natuurlijke ritme van de dag. Dit effect kan worden versterkt als je weinig buiten komt en daardoor ook minder wordt blootgesteld aan natuurlijk licht.

Huidaandoeningen

Ook mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en jeuk kunnen baat hebben bij lichttherapie. Zonlicht werkt namelijk ontstekingsremmend, zorgt voor een vitamine D-aanmaak in het bloed én kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten. Er wordt overigens alleen op deze vorm van therapie overgegaan als zalfbehandelingen en medicatie niet werken bij de huidaandoeningen.

Kun je last krijgen van bijwerkingen?

In principe hoef je niet heel erg bang te zijn voor bijwerkingen, als je er maar voor zorgt dat je een medisch gecertificeerde lichttherapielamp gebruikt. Let hier dus goed op als je er zelf eentje wilt aanschaffen. Hou er rekening mee dat je altijd in het begin last kunt hebben van klachten als misselijkheid, hoofdpijn en vermoeide, tranende of droge ogen.

Dit is momenteel de best beoordeelde lichttherapielamp op Bol.com:

Waar kun je lichttherapie krijgen?

Je kunt zelf thuis een lichttherapielamp kopen, maar je kunt ook lichttherapie krijgen in een ziekenhuis of bijvoorbeeld in psychomedisch centrum.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | UMC Utrecht, Psyq, Ziekenhuis, Parnassiagroep

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden