Margriet logo
null Beeld

Wat is je bloeddruk eigenlijk en hoe belangrijk is die waarde?

Een te hoge of juist te lage bloeddruk: je hoort mensen er regelmatig over praten. Maar wat is je bloeddruk eigenlijk en waarom is die waarde zo belangrijk?

En wanneer heb je eigenlijk een 'normale' bloeddrukwaarde? We zochten het voor je uit.

Wat is je bloeddruk?

Je bloeddruk is de druk in je bloedvaten, die nodig is om je in leven te houden. Door die druk wordt het bloed namelijk rondgepompt in je lichaam en krijgen al je spieren en organen voldoende zuurstof. Die druk bestaat uit twee verschillende waardes: de boven- en de onderdruk. Die twee waarden vormen samen de waarde van je bloeddruk. De bovendruk is de hoogste waarde die gemeten wordt en is de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt. De onderdruk is een lagere waarde en is de druk in je vaten wanneer je hart zich weer ontspant. De waarde tussen twee hartslagen in, dus.

Wat is een normale bloeddruk?

Het is normaal dat je bloeddruk niet constant gelijk is. Later in de avond en ´s nachts is je bloeddrukwaarde bijvoorbeeld een stuk lager dan ´s ochtends wanneer je net je bed uit bent. Het is dus normaal als die waarde wat schommelt, bijvoorbeeld ook wanneer je eet of drinkt of emotioneel bent.

Wel zijn er waarden waarin die bloeddrukwaarde de hele dag door zou moeten zitten om in de categorie ‘normale bloeddruk’ te vallen. Vooral een te hoge bovendruk is niet goed voor je lichaam, dus deze wordt door specialisten het meeste in de gaten gehouden. Volgens de Hartstichting is een bovendruk van 120 of lager de ideale bloeddruk, zolang deze niet zorgt voor symptomen die passen bij een te lage waarde. Een lage bovenwaarde kan wel voor klachten als duizeligheid en vermoeidheid zorgen, maar heeft geen nadelige gezondheidseffecten. Ook een bovendruk tussen de 120 en 140 valt nog onder de normale bloeddrukwaarden, waarmee de kans op gezondheidsrisico’s beperkt is.

Lees ook:

Zelf je bloeddruk meten? Volg dit handige stappenplan

Te hoge waarde

We spreken van een te hoge bloeddruk wanneer de bovenwaarde tussen de 140 en 180 ligt. Als je bij één keer meten zo’n hoge waarde hebt zegt dat nog niet zo veel, maar als de metingen aanhoudend hoog zijn is het verstandig om hier aan te werken. Wanneer je bloeddruk bij het meten hoger is dan 180 is dat zeker een reden om naar de dokter te gaan: dat is namelijk een ernstig verhoogde bovendruk, wat schadelijk kan zijn voor je hart en bloedvaten.

Vaak merk je niks van een te hoge bloeddruk en wordt deze dus pas ontdekt wanneer er wél klachten ontstaan of de huisarts bij controle een bloeddrukmeting doet. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk heb je soms wel klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn. Je merkt vaak dus maar weinig van een te hoge boven- en/of onderdruk, terwijl er wél iets aan de hand is in je lichaam. En als het onbehandeld blijft, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Hart- en vaatziekten

Door een te hoge bloeddruk staan je bloedvaten steeds onder een te hoge druk wanneer je hart klopt. Dat kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten beschadigen. Ook kunnen stoffen zich daardoor beter ophopen in je bloedvaten, waardoor vernauwingen ontstaan. De kans op een hartinfarct of beroerte neemt dan ook aanzienlijk toe.

Ook moet je hart extra hard werken bij een te hoge bloeddruk, omdat de druk zo hoog is en het rondpompen van het bloed daardoor extra moeite kost. Hierdoor wordt je hartspier dikker en stijver, waardoor de pompkracht afneemt. Dat kan uiteindelijk zorgen voor hartfalen.

Bloeddruk verlagen

Gelukkig zijn er wel verschillende dingen die je kunt doen om die bloeddrukwaarde weer in de normale range te krijgen. De Hartstichting noemt daarvoor vijf belangrijke tips: afvallen, minder zout eten, dagelijks bewegen, gezond eten en niet roken. Al die factoren hebben invloed op je bloeddruk; door hier goed op te letten zal de waarde dalen. Soms is het aanpassen van je leefstijl echter niet genoeg om een te hoge bloeddruk te verlagen, dus kan het zijn dat er medicijnen voorgeschreven worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plaspillen of bètablokkers, die de druk op je hart en bloedvaten wat laten dalen. Daardoor loop je minder kans op ernstige compilaties.

Lees ook:

9 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen zónder medicijnen

Bron | Hartstichting

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden