null Beeld

Wat is het verschil tussen uv-A- en uv-B-straling?

Het hele jaar door – en vooral in de zomer  worden we blootgesteld aan

uv-straling. Maar hoe schadelijk is deze straling voor onze huid en wat is het verschil tussen uv-A- en uv-B-straling?

Er zijn drie soorten uv-straling: uv-A, uv-B en uv-C. De schadelijkste is uv-C, maar die wordt door de ozonlaag tegengehouden. De uv-straling die ons bereikt, bestaat voor 95 procent uit uv-A en voor 5 procent uit uv-B. Hierbij staat de A bij uv-A voor ‘aging’, omdat het voornamelijk zorgt voor huidveroudering. De B bij uv-B staat voor ‘burning’, omdat uv-B-stralen je huid laten verbranden.

uv-A

uv-A-straling is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. In tegenstelling tot uv-B dringt deze straling diep door in de huid − tot de cellen van de lederhuid − maar doet geen pijn. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan uv-A-straling, loopt een groot risico op snelle huidveroudering. Doordat deze straling kankerverwekkend kan zijn, speelt uv-A ook een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.

uv-B

uv-B-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming verbrandt. Daarnaast kan uv-B allergische reacties veroorzaken. In mindere mate dan uv-A speelt ook uv-B-straling een rol bij de vorming van huidkanker.

Zonnebrandcrème met filters tegen uv-A en uv-B

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen verbranden, en dus alleen tegen uv-B-stralen. Maar om vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid te voorkomen, is bescherming tegen uv-A-stralen van groot belang. Kijk daarom bij de aanschaf van een zonnebrandcrème of deze ook werkt tegen uv-A-straling. Dit is makkelijk te zien aan de verpakking. Staat er een uv-A-logo op, dan beschermt de crème ook tegen uv-A-stralen. Gebruik deze crème niet alleen in de lente en de zomer. Door het hele jaar te blijven smeren, bescherm je je huid optimaal tegen de schadelijke effecten van de zon.

Kijk ook:

Lees ook:

Feiten en fabels over zonnebescherming

Zonbescherming: ook in de winter

De zon in! Een chemisch of fysisch filter?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden