null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is het verschil tussen het coronavaccin van Pfizer en Moderna?

Vandaag

komt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) waarschijnlijk met een besluit

over de keuring van het coronavaccin van farmaceut Moderna. Maar wat is het

verschil tussen het coronavaccin van Moderna en de al goedgekeurde prik van

Pfizer?

En maakt het eigenlijk uit van welk merk de coronavaccinatie is die je krijgt?

Beide mRNA-vaccins

In de basis is de overeenkomst tussen de vaccins van Moderna en die van Pfizer eigenlijk groter dan het verschil tussen de twee. Zo zijn het beide zogenoemde mRNA-vaccins. IC-baas Diederik Gommers legt de werking van dit soort coronavaccins, eerder deze week op Instagram, op de volgende manier uit: “De mRNA-vaccins bevatten een genetische code van een klein stukje van het virus (en dus niet van het hele virus). Als je die genetische code injecteert, dan maakt ons lichaam zélf een onderdeel van het virus aan, de spike-eiwitten. Hieruit kan onmogelijk een nieuw virus ontstaan, maar het lichaam gaat antistoffen maken tegen deze ‘vreemde’ eiwitten. En zo heb je dus afweer tegen het Covid-19 virus als dat je lichaam binnendringt.”

Dezelfde bijwerkingen

Ook qua bijwerkingen is er, voor zover nu bekend, geen duidelijk onderscheid tussen de vaccinaties van Pfizer en die van Moderna. Farmaceut Moderna geeft aan dat er geen serieuze bijwerkingen gemeld zijn van het vaccin; na de tweede dosis kwamen wel spierpijn en vermoeidheid voor. Ook Pfizer meldt geen veel voorkomende ernstige bijwerkingen. Spierpijn en lichte verhoging of koorts zouden wel soms voorkomen. Wel is het mogelijk dat het vaccin van Moderna vaker voor bijwerkingen zorgt dan dat van Pfizer.

Lees ook:

Dit zijn (volgens de bijsluiter) mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin

Verschil in effectiviteit

Een verschil tussen het vaccin van Moderna en die van Pfizer zit ook in de effectiviteit. De prik van Pfizer zou nog nét iets beter werken dan die van Moderna. Volgens de maker van Moderna is na die prik 94,1 procent van alle gevaccineerde personen beschermd; Pfizer legt dat percentage op 95 procent. Een minimaal verschil, waar hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM naar eigen zeggen niet wakker van ligt. "Dit zegt in ieder geval dat een groot deel van de gevaccineerden beschermd is tegen Covid-19. Boven de 90 procent vind ik indrukwekkend”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Bewaartemperatuur

Ook in de bewaartemperatuur van het vaccin van Moderna en die van Pfizer zit een groot verschil. De prik van Pfizer moet met een temperatuur van tachtig graden onder nul vervoerd en bewaard worden, om werkzaam te blijven. Die van Moderna kan een stuk hogere temperaturen aan. Die prik kan namelijk zes maanden lang goed blijven, bij een temperatuur van min twintig, en kan dertig dagen in een gewone koelkast staan. Dat lijkt geen groot verschil, maar qua distributie van de vaccins is die van Moderna een stuk makkelijker.

Tijd tussen prikken

Van beide vaccins heb je twee prikken nodig, voordat je beschermt bent, maar er zit wel een verschil in de wachttijd tussen twee inentingen. Bij Pfizer moet 21 dagen tussen de twee prikken zitten, terwijl de prikken van Moderna 28 dagen uit elkaar gegeven moeten worden.

Wie krijgt welk vaccin?

Welke vaccinatie je krijgt, hangt af van een aantal factoren. In de nieuwe vaccinatiestrategie is vastgelegd welke prikken voor welke groep gereserveerd worden. Omdat momenteel alleen het Pfizer-vaccin goedgekeurd is voor gebruik in Nederland, worden de eerste groepen hiermee ingeënt. De zorgmedewerkers die nu uitgenodigd zijn zullen deze dan ook krijgen. Ook thuiswonende ouderen tussen de zestig en 75 jaar oud zullen de prik van Pfizer krijgen, net als mensen die in een instelling of verpleeghuis wonen. Welke vaccinatie ingezet wordt op de groep waar jij in valt, kun je lezen in dit overzicht op basis van het nieuwe vaccinatieplan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden