null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, ook wel 'suikerziekte' genoemd. Hierdoor is het de meestvoorkomende chronische ziekte. Er zijn verschillende types diabetes, zoals diabetes type 1 en diabetes type 2, waarvan de laatste verreweg het meest voorkomt. Over het verschil tussen diabetes type 1 en type 2 bestaat vaak verwarring.

Ongeveer negen op de tien mensen met diabetes heeft type 2, de rest heeft type 1.

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt, kan je lichaam je bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht houden. Bij gezonde mensen gebeurt dat heel nauwkeurig met het stofje insuline, dat je lichaam aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suiker vanuit het bloed in de cellen terechtkomt, waar het functioneert als energie.

Mensen met diabetes hebben te weinig of helemaal geen insuline (meer). Hierdoor blijft de suiker in het bloed, wat op langere termijn voor complicaties kan zorgen. Zo raken door steeds te hoge bloedsuikers de bloedvaten en zenuwen beschadigd, en loop je meer kans op diverse ernstige aandoeningen. Gelukkig komen er steeds betere behandelingen voor diabetes type 1 én type 2, maar wat is het verschil tussen die twee?

Lees ook:

Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Diabetes type 2

Laten we beginnen met diabetes type 2, de vorm die veruit het meest voorkomst. Zowel diabetes type 1 als diabetes type 2 heeft te maken met insuline en bloedsuiker, maar toch is er ook een aanzienlijk verschil tussen de twee. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar die naam klopt niet helemaal: ook jonge mensen kunnen deze aandoening krijgen.

Bij diabetes type 2 reageert je lijf niet meer goed op insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. In eerste instantie probeert je lichaam dat op te lossen door extra veel van dat hormoon aan te maken, maar na verloop van tijd neemt de hoeveelheid insuline juist af. Erfelijke aanleg vergroot de kans, maar daarnaast spelen overgewicht, roken, ouder worden en weinig beweging ook een grote rol bij het ontstaan van diabetes type 2. Bij een deel van de mensen is echter niet bekend hoe de aandoening ontstaat.

Mensen met de diagnose diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadvies, en soms ook medicijnen voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Een enkeling moet ook insuline spuiten, als de bloedsuikerspiegel door gezonde voeding en beweging en medicijnen niet wordt verlaagd.

Diabetes type 1

In tegenstelling tot diabetes type 2 kan diabetes type 1 niet worden voorkomen, maar dat is niet het enige verschil. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam ‘per ongeluk’ de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daardoor stopt het lichaam met het produceren van die stof, waardoor mensen met diabetes type 1 zelf insuline moeten inspuiten of een insulinepomp moeten gebruiken.

Waardoor diabetes type 1 ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Het begint met een aanleg voor diabetes, die je ook kunt hebben als het niet in de familie voorkomt. Vervolgens raken de cellen uit evenwicht, waardoor je lichaam ze aanvalt. Net als bij veel andere auto-immuunziekten is niet bekend waardoor dit zo gaat. Wel wordt hier al jarenlang onderzoek naar gedaan.

Behandeling van diabetes

Al eeuwen vechten mensen tegen diabetes. Tot begin vorige eeuw was de ziekte nog dodelijk, maar door de ontdekking van insuline in 1921 en veel onderzoek is de behandeling verbeterd. Bij diabetes is het – naast medicatie en het inspuiten van insuline – belangrijk dat je veel beweegt en gezond eet. Door beweging en een gezond gewicht blijft de bloedsuiker stabiel en kan het lichaam goed reageren op insuline. Ook om diabetes type 2 te voorkomen is dit uiteraard belangrijk. Diabetes type 1 kun je - voor zover nu bekend is - niet voorkomen met een andere levensstijl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Diabetes Fonds, Diabetes Type 1

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden