Margriet logo
Cropped image of senior couple holding hands and drinking breakfast coffee at home Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

Dementie en Alzheimer worden vaak in één adem genoemd en door elkaar gebruikt. Toch zit er wel een duidelijk verschil in betekenis tussen die twee termen. Hoe zit dat precies?

Het verschil zit ‘m vooral in dat de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie is, maar dementie niet altijd Alzheimer hoeft te zijn.

Niet dezelfde betekenis

Dat Alzheimer en dementie vaak door elkaar gebruikt worden, is niet helemaal een verrassing. Er zijn zeker een aantal raakvlakken tussen de twee, maar toch is het incorrect als je denkt dat ze exact hetzelfde betekenen. We zullen beide namen uitleggen, en het verschil tussen de twee benadrukken.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig verschillende ziekten waarbij de hersenen aangetast worden en de geestelijke gezondheid geleidelijk achteruit gaat. Bij dementie gaan de zenuwcellen in het brein óf de verbindingen daartussen kapot. Daardoor kunnen de hersenen steeds minder goed functioneren, waardoor achteruitgang ontstaat. In eerste instantie is dat vaak op het gebied van geestelijke gezondheid, maar later raakt iemand met dementie vaak ook lichamelijk erg verzwakt.

Dementie komt voor in meer dan vijftig verschillende vormen, waaronder de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, Lewy body dementie en vasculaire dementie. Alle vormen van dementie hebben raakvlakken op het gebied van geestelijke achteruitgang, maar hebben verschillende oorzaken en een verschillend verloop.

Lees ook:

10 signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 70 procent van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Deze vorm van dementie is daarom ook het bekendst. De eerste symptomen van Alzheimer zijn meestal geheugenstoornissen, vergeetachtigheid en kleine veranderingen in gedrag. Later krijgen de meeste mensen met deze vorm van dementie ook problemen met denken, handelen en taal. Gedrag en karakter kunnen ook totaal anders worden, zonder dat iemand daar zelf iets aan kan doen.

Verschil tussen dementie en Alzheimer

Alzheimer Nederland vergelijkt het op hun site met de ziekte kanker, waarvan we weten dat er veel soorten zijn. Leukemie is bijvoorbeeld kanker, maar kanker is niet altijd leukemie. Net als bij kanker is ook dementie zoals we eerder uitgelegd hebben een verzamelnaam voor een aantal ziekten.

In het geval van dementie gaat het om ruim vijftig verschillende ziekten, waarvan Alzheimer de bekendste en meest voorkomende soort is. Zo’n 70 procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Omdat veel mensen dementie dus alleen in de vorm van Alzheimer kennen, kan er daardoor dus onduidelijkheid ontstaan zijn over het verschil tussen de twee termen.

Bron | Alzheimer Nederland

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden