null Beeld

Wat is het effect van de coronamaatregelen op ons immuunsysteem?

Handen wassen, afstand houden, ontsmetten en mondkapjes op. We doen er de afgelopen maanden alles aan om het coronavirus buiten de deur te houden. Geen bacterie of virusdeeltje dat niet grondig wordt weggepoetst. Het lijkt inmiddels te werken, maar wat is eigenlijk het effect van al de coronamaatregelen op ons immuunsysteem?

Gaat onze weerstand erop voor- of achteruit nu we al dat besmettingsgevaar zo hardnekkig proberen te weren?

Het effect van de coronamaatregelen op ons immuunsysteem

Dat we haast steriel zijn gaan leven door alle coronamaatregelen lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo daalt het aantal besmettingen met de dag en worden er ook een stuk minder infectieziektes gemeten dan normaal. Toch lopen we door al dat handen wassen en afstand houden wel een aantal bacteriën mis. Dat klinkt misschien als twee vliegen in één klap, maar volgens microbioloog Jasper Buikx van Micropia hebben we de meeste bacteriën juist nodig. Aan EditieNL legt hij uit dat het goed is voor mensen om in contact te blijven komen met bacteriën om ons immuunsysteem op peil te houden. Zo kan een tekort aan contact met bacteriën bij kinderen zorgen voor fouten in het immuunsysteem, waardoor je lichaam allergieën ontwikkelt. Volgens Buikx moeten we na de coronacrisis daarom niet banger worden dan voorheen. Zo zou bijvoorbeeld desinfecterende handgel ervoor kunnen zorgen dat je te weinig weerstand opbouwt.

Vooral bij kinderen belangrijk

Om een sterk immuunsysteem op te bouwen zijn vooral de eerste drie jaar van ons leven belangrijk. Wanneer je hier in aanraking komt met verschillende bacteriën en ziekteverwekkers bouw je aan een sterkere weerstand op latere leeftijd. Daarom stelt Femke Broere, hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht, dat het effect van de coronamaatregelen op het immuunsysteem voor volwassen niet heel drastisch zal zijn. Een volledig ontsmette samenleving is dus niet dé oplossing, maar op de korte termijn kan een gebrek aan bacteriën en blootstelling aan ziekteverwekkers voor de meeste mensen geen kwaad. Je zou het volgens Broere zelfs als een soort rustperiode voor je immuunsysteem kunnen zien.

Lees ook: Ziek door een bacterie of een virus? Dit is het verschil

Je immuunsysteem oppeppen

Je immuunsysteem hoeft dus tijdelijk iets minder hard te vechten tegen allerlei bacteriën, maar het coronavirus ligt nog wel steeds op de loer. Sommige mensen hebben meer last van angst, spanning, stress of andere mentale klachten door de coronacrisis. Dit zijn echte boosdoeners voor je immuunsysteem. Daarom is het juist in deze tijd belangrijk om je immuunsysteem een oppepper te geven. Dat kan door gezond te eten, dagelijks voldoende te bewegen, genoeg te slapen en door te ontspannen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EditieNL

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden