Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is goede voeding voor je schildklier? Een expert vertelt

Vermoeidheid, een somber gevoel, onverklaarbare gewichtsproblemen; problemen die vaak in verband worden gebracht met een te langzaam werkende schildklier. Met voeding kun je je schildklier ondersteunen. Maar wat moet je dan eten? Of wat juist niet? Schildklier-expert Vera Kamphorst vertelt hoe het zit.

Wil je ook je voeding aanpassen om mogelijk je schildklier te helpen? Overleg dan altijd met een specialist die op de hoogte is van welke medicatie je slikt en hoe het verder gesteld is met jouw gezondheid. Bouw medicatie niet op eigen initiatief af.

Voedingsstoffen voor de schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaantje onderaan je hals. Alhoewel het erg klein is, speelt het een grote rol in je gezondheid. Schildklierhormonen zijn namelijk verantwoordelijk voor het opstarten en aanjagen van diverse belangrijke processen in je lichaam, waaronder het metabolisme en de energie-aanmaak in de cellen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende schildklierhormoon wordt geproduceerd en deze hormonen ook daadwerkelijk hun werk kunnen doen, heeft de schildklier bepaalde voedingsstoffen nodig.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn tyrosine, jodium, magnesium, ijzer, selenium, zink en de vitamines A, B12, C en D. Je kunt een supplement slikken om ervoor te zorgen dat je al deze elementen binnenkrijgt, maar je kunt het ook uit je voeding halen. Zo bevat havermout relatief veel magnesium en zink en bevat zeewier veel ijzer, tyrosine en jodium. Eieren bevatten weer selenium, ijzer zink, vitamine B12 en D. Een gevarieerde voeding, waarbij pakjes en zakjes zo veel mogelijk worden overgeslagen, is daarom verstandig.

Lees ook:

Is het de overgang of heb je een trage schildklier? Een expert vertelt

Auto-immuunziekte Hashimoto

Voor mensen met een trage schildklier die schildkliermedicatie slikken, ligt dit allemaal net even iets ingewikkelder. In 90 procent van de gevallen wordt een trage schildklier veroorzaakt door de auto-immuunziekte Hashimoto. Het immuunsysteem heeft auto-antistoffen gevormd en het immuunsysteem valt gezonde onderdelen van de schildklier aan, waardoor schildklierweefsel beschadigd raakt en steeds minder hormoon kan aanmaken. Medicatie vult de tekorten aan.

Voeding bij een trage schildklier

Maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen (vaak ongemerkt) deze auto-antistoffen activeren en vermeerderen, waardoor de kans op ontstekingen in de schildklier toeneemt met verergering of de instandhouding van restklachten tot gevolg. Denk hierbij aan vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, gewichtstoename, gewrichtspijnen, stemmingsproblemen en darmklachten.

Zowel jodium als gluten (de eiwitten in granen) en caseïne (eiwitten in zuivel) kunnen hierdoor bij mensen met Hashimoto op dagelijkse basis voor ontstekingen zorgen. Het tijdelijk weglaten van deze voedingsmiddelen kan bij deze mensen soms een doorbraak in klachtenvermindering teweegbrengen.

De beste manier om dit uit te zoeken is om een eliminatiedieet te volgen, waarbij je voor minimaal dertig dagen deze voedingsmiddelen schrapt om ze daarna een voor een weer toe te voegen. Vaak merk je dan feilloos welke voedingsmiddelen voor problemen zorgen.

Sojaproducten

Ook sojaproducten kunnen bij mensen die schildkliermedicatie slikken voor problemen zorgen. Soja vermindert namelijk de opname van schildkliermedicatie, waardoor je meer medicijnen nodig hebt. Stop je met sojaproducten? Dan is de kans groot dat je medicatie kunt verminderen. Doe dit echter niet zonder begeleiding van een gespecialiseerde arts.

Dus wat is slimme voeding voor de schildklier?

Eet zo vers en gevarieerd mogelijk, zodat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt en let met name op voldoende tyrosine, jodium, magnesium, ijzer, selenium, zink en de vitamines A, B12, C en D. Heb jij een trage schildklier? Laat je bloed dan onderzoeken op aanwezigheid van anti-TPO en anti-TG, zodat je bij diagnose Hashimoto een eliminatiedieet kunt overwegen. Wie weet is jouw dagelijkse voeding wel de reden waarom jij je nog steeds niet goed voelt.

null Beeld

Vera Kamphorst, oprichter Happy Hashimoto, is orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van Hashimoto. Ze specialiseerde zich in de trage schildklier en heeft inmiddels ruim 2000 vrouwen met een trage schildklier verder geholpen. Dit doet zij via diverse online cursussen, de Happy Hashimoto Podcast en binnenkort via haar eerste boek genaamd ‘Ik heb een trage schildklier, wat nu?’. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer informatie.

Tekst | Vera Kamphorst

Beeld | Getty Images

Vera KamphorstGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden