Gezondheid

Wat is beter voor de lijn: een oliebol of een appelflap?

oliebol-of-appelflap.jpg

Oud en Nieuw is geen feest zonder oliebollen of appelflappen. Nu zijn beide baksels natuurlijk niet gezond, maar wat kun je nu het beste eten als je een beetje op je lijn wil letten? 

Het antwoord zal je verbazen…

Oliebol vs appelflap

Volgens het Voedingscentrum bevat een kleine oliebol zo’n 166 calorieën. Een gemiddelde oliebol komt daarmee uit op zo’n 200 tot 260 calorieën. Dat is niet niks, maar je kunt nog beter een oliebol eten dan een appelflap. Dit lijkt misschien een gezonder alternatief omdat er fruit in zit, maar niks is minder waar. Een appelflap bevat relatief meer suiker en veel meer calorieën. Maar wie echt zo gezond mogelijk wil genieten, kiest voor de eigengemaakte appelbeignet!

Oliebol of appelbeignet

Recept appelbeignets

Voor 20 stuks heb je nodig:

4 Goudrenetten
200 gram zelfrijzend (volkoren) bakmeel
3 dl melk
2 zakjes vanillesuiker
1 tl kaneelpoeder
zonnebloemolie (géén frituurvet, dit kan een wit laagje op de beignets achterlaten)

Bereidingswijze:

1 Maak een glad beslag door de melk in gedeelten door het gezeefde bakmeel te kloppen. Voeg de vanillesuiker en kaneelpoeder toe.
2 Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden. Het is belangrijk dat de appelbeignets meteen dichtschroeien, maar de olie mag ook niet te heet zijn (niet walmen).
3 Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd 5 mooie dikke ringen van ca. 1/2 cm dikte. Haal deze door het beslag en bak ze direct in ongeveer 3 minuten mooi bruin en krokant in de olie, halverwege draaien.
4 Laat uitlekken op keukenpapier.
5 Bestrooi voor serveren licht met poedersuiker en eventueel extra kaneelpoeder.

BAKTIP: je kunt de temperatuur van de olie testen door er een broodkorstje in te dompelen. Als deze meteen dichtschroeit, is de temperatuur goed en kun je gaan bakken. Wacht niet tot de olie gaat walmen, dan is -ie te heet! 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Caloriechecker Voedingscentrum, Weethetsnel.nl 
Beeld | iStock

Ook interessant