null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat is gezonder: hete koffie of ijskoffie?

Als je gek bent op koffie, is de kans groot dat je in de zomermaanden wat vaker voor de koude variant kiest voor de nodige verkoeling. Maar hoeveel lijkt dit op echte koffie?

En welke versie is gezonder?

IJskoffie bevat minder cafeïne

Als voor jou een belangrijke motivatie voor koffie drinken is dat het je een oppepper geeft, dan kun je beter niet voor ijskoffie kiezen. IJskoffie bevat namelijk een stuk minder cafeïne dan de warme variant. Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.

Hete koffie zorgt voor een beter humeur

Hoewel mensen zweren bij een beetje cafeïne als wondermiddel tegen een ochtendhumeur, kan het ook aan iets anders liggen dat een bakje koffie je humeur verbetert. Onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder heeft door middel van een experiment aangetoond dat warme drankjes ook voor warme gevoelens zorgen. De deelnemers van de studie werden opgedeeld in twee groepen, waarbij de ene hete koffie dronk en de andere ijskoffie. De mensen die hete koffie voorgeschoteld kregen, gaven later aan hun omgeving als warm, zorgzaam en vrijgevig te ervaren. IJskoffie had deze effecten niet.

Hete koffie bevat meer antioxidanten

Uit een studie van de Thomas Jefferson Universiteit blijkt dat warme koffie meer antioxidanten bevat dan koude dranken. En antioxidanten, die zijn hartstikke gezond. Ze zouden het risico op kanker, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes verlagen. Dat is toch wel een sterk argument om toch te kiezen voor de hete variant van koffie, ook op warme dagen.

IJskoffie is goed voor je hart

Toch heeft ook ijskoffie een aantal voordelen wanneer het aankomt op de gezondheid. IJskoffie bevat namelijk weer een stuk meer magnesium dan hete koffie. Magnesium helpt de bloeddruk stabiliseren en verlagen, waardoor je minder kans hebt op een hartaanval. Dit onderzoek van de Universiteit van Colorado ontdekte zelfs dat mensen die wekelijks een glas ijskoffie drinken wel zeven procent minder kans hadden op een hartaanval.

De eindstand? 2-2. Beide drankjes hebben voordelen voor lichaam én geest, dus je kunt in de zomer met een gerust hart je kopje hete koffie af en toe vervangen met de koude variant.

Bron | Bustle.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden