null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Over het eten van eieren bestaan best wel wat misverstanden en onduidelijkheden. Want: hoeveel mag je er nu echt per week eten? Zijn ze wel of niet slecht voor je cholesterol? En: wat is eigenlijk gezonder, gekookt of gebakken? Vier feiten en fabels over het eten van een eitje.

Elke dag een eitje eten is gezond

Het klopt dat eieren in een gezond voedingspatroon passen. Eieren staan in de schijf van vijf: dat geeft al aan dat het Voedingscentrum eieren beschouwt als voeding die past in een gezonde levensstijl. Niet gek, wie een eitje eet, krijgt verschillende vitamines en mineralen binnen. Ei is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B12, D, fosfor en seleen. Daarnaast vormen eieren ook een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, ijzer en zink. Een kanttekening is op zijn plaats: eieren bevatten ook cholesterol en die stof zou de kans op hart-en vaatziektes vergroten. Veel eieren eten kan ook de kans op het ontwikkelen van diabetes 2 iets verhogen.

Een ei is slecht voor je cholesterolgehalte

Er wordt vaak gedacht dat het eten van meerdere eieren slecht voor je is. Dat is volgens Gezondheidsnet niet helemaal waar. Eieren bevatten zoals hierboven genoemd inderdaad cholesterol. Maar, schrijft deze site, zolang je niet méér dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, is er niet veel aan de hand. Voor je idee: het eiwit is vrij van cholesterol, het eigeel bevat 200 mg daarvan. Het Voedingscentrum geeft als advies om twee tot drie eieren per week te eten en eieren af te wisselen met vlees, vis, kaas, melk en vleesvervangers. Wil je elke dag een ei eten? Dan is het zaak om te minderen met andere voedingsmiddelen waarin ook veel cholesterol zit. Denk aan beleg als harde boter en margarine, kazen en vette vleeswaren en zoetigheid en koek.

Een donkergele dooier is gezonder dan lichtgeel eiwit

De kleur van een eidooier zegt niets over de gezondheidswaarde. De kleur vertelt je wél of een kip veel mais of worteltjes heeft gegeten. Hoe meer bétacaroteen in het voer van een kip heeft gezeten, hoe donkerder of meer oranje de kleur van de dooier wordt. Ook kunstmatig caroteen kan ervoor zorgen dat een eidooier meer oranje van kleur wordt. Toch betekent dat niet dat als een kip meer caroteen binnenkrijgt, dat ook gezonder is. In dit artikel lees je hoe dat precies zit.

Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei

Maakt het voor de voedingswaarde van een ei uit of een ei is gebakken of gekookt? Er is inderdaad een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken.

Of je beter een gekookt of gebakken eitje kan eten? Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet). Dat is volgens hen iets om rekening mee te houden. Tip: als je de Eetmeter van deze organisatie gebruikt, kun je zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en of je niet te veel vetten consumeert.

Het Nevo, het Nederlands Voedingstoffenbestand, houdt bij welke voedingswaarde er in bepaalde voedingsmiddelen zit. Hieronder vind je de gegevens van een gemiddeld gekookt ei en een in margarine gebakken ei, zoals die in hun tabellen staan beschreven.

kcal eiwit koolhydr. vet cholesterol vitamine E vitamine D retinol (per 100g)

Gekookt ei 128 12,3 0.0 8.8 371mg 4.2 1.8 215

Gebakken ei 220 14,4 0.9 17.6 321mg 2.9 1.4 110

Wil je precies weten welke voedingswaarde een gebakken of gekookt ei heeft? Je vindt het in de tabellen op Nevo.nl

Bron: Voedingscentrum, GezondheidsNet, NEVO

Lees ook:

Het geheim van de banketbakker: zo maak je de állerlekkerste tulband

Het gevulde eitje: 8 variaties op dit heerlijke hapje!

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Zonde! Door deze kledingfoutjes lijk je voller dan je bent

Buikje? Deze kledingstukken staan je mooi!

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden