Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is ‘gezonder’: een bitterbal uit de oven of gefrituurd?

bitterball.png

Veel snackfabrikanten bieden ovenvarianten aan van frituursnacks zoals kroketten en bitterballen. ‘Uit de oven’ klinkt natuurlijk gezonder dan ‘gefrituurd’, maar is dat wel zo? De uitkomst zou je nog kunnen verrassen! Volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum zitten er meer calorieën en (verzadigde) vetten in bitterballen uit de oven.

Andere samenstelling
Om te zorgen dat de speciale ovenbitterballen toch knapperig worden in de oven, zijn ze anders samengesteld dan normale bitterballen, die knapperig worden door het frituurvet. Hierdoor zitten er in ovenbitterballen meer caloriën en vetten. (Voordelen van de ovenbitterbal zijn weer wél dat het huis niet naar frituurvet ruikt en je de frituurpan niet hoeft schoon te maken.)

1 bitterbal, bereid in de oven, bevat:
Energie 45 kcal
Vet 2,7 g
Verzadigd vet 1,3 g
Eiwit 1,6 g
Koolhydraten 3,4 g
Vezels 0,2 g
Zout 0,27 g

 

1 bitterbal, gefrituurd, bevat:
Energie 35 kcal
Vet 2 g
Verzadigd vet 0,9 g
Eiwit 1,6 g
Koolhydraten 2,5 g
Vezels 0,2 g
Zout 0,19 g

En hoe zit het dan met friet uit de oven?
Niet voor alle snacks uit de oven geldt dat de ovenvariant ongezonder is. Friet kun je bijvoorbeeld wel beter in de oven doen dan frituren. 1 opscheplep ovenfrites bevat 3 gram minder vet en 10 kcal minder.

1 opscheplepel ovenfrites
Energie 146 kcal
Vet 4,4 g
Verzadigd vet 1,8 g
Eiwit 2,9 g
Koolhydraten 22,9 g
Vezels 1,6 g
Zout 0,22 g

 

1 opscheplepel frites bereid in vloeibaar vet bevat:
Energie 156 kcal
Vet 7,4 g
Verzadigd vet 1,6 g
Eiwit 2,2 g
Koolhydraten 19,2 g
Vezels 1,6 g
Zout 0,04 g

 

Misleiding?
Het vervelende in dit soort gevallen is dat sommige producten gezonder lijken, terwijl ze dat niet altijd zijn.  Het Voedingscentrum raadt aan om altijd op de verpakking van voedingsmiddelen, ook bij snacks, de voedingswaarde te bekijken: dan zie je precies hoeveel kcal en vet het product per 100 gram (en meestal per portie) bevat. Op die manier kun je verschillende varianten goed met elkaar vergelijken en een gezondere keuze maken.

Heb je het gevoel dat je vaak op het verkeerde been wordt gezet? Lees dan ook het artikel 6 foute verkooptrucs op voedingsmiddelen 

Bronnen | caloriechecker Voedingscentrum, Gezondheidsnet
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Onze Margriet-vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn ter voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.

Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant