null Beeld

Wat is ergotherapie en wie krijgt deze behandeling?

Als je moeite hebt met dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld fietsen, schrijven of aankleden, kan ergotherapie daarbij helpen. Maar wat doet een ergotherapeut precies en wanneer wordt deze behandeling ingezet? We zochten het uit.

En wie krijgt deze vorm van therapie eigenlijk?

Wat is ergotherapie?

Kun je door lichamelijke of psychische problemen dagelijkse handelingen niet goed meer uitvoeren? Dan is de kans groot dat je ergotherapie krijgt. Een ergotherapeut helpt namelijk mensen (weer) zelfstandiger worden bij dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan koken, aankleden, wassen of schrijven. Maar ook fietsen, werk en vrijetijdsbesteding horen daarbij. Een ergotherapeut helpt mensen om – ondanks of mét hun beperkingen – een zelfstandig leven te kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door ziekte of een ongeluk niet meer kunnen lopen zoals zij eerder deden, of zich niet meer zelf aan kunnen kleden. Maar daar blijft het niet bij. Zo kun je bij ergotherapie leren om een scootmobiel of rollator te gebruiken, maar kun je ook samen met de therapeut gaan kijken naar hoe je omgaat met vermoeidheid of dementie. Ergotherapie is een breed werkveld dus, dat vooral gefocust is op de zelfstandigheid van mensen verbeteren.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen fysio- en manuele therapie?

Wie krijgt ergotherapie?

We weten nu dus wat ergotherapie is, maar voor wie wordt dit dan ingezet? In principe kan iedereen terecht komen bij een ergotherapeut, wanneer hij of zij problemen heeft bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Kinderen, volwassenen en ouderen kunnen deze behandeling krijgen, wanneer dat nodig is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand ergotherapie nodig kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan spierziekten, neurologische aandoeningen, dementie, hersenletsel, reuma maar ook depressie of een burn-out.

Soms wordt een ergotherapeut ook ingezet om mantelzorgers op weg te helpen, die zorgen voor iemand die zelf dagelijkse handelingen niet meer alleen kan doen. In dat geval kan ergotherapie uitleg geven over hoe je bijvoorbeeld iemand op een juiste manier optilt of verzorgt, of hoe je kunt voorkomen dat je overbelast raakt.

Wat doet een ergotherapeut?

Bij ergotherapie gaat de therapeut je dus helpen om die dagelijkse handelingen weer op te kunnen pakken. Niet alleen de hoogstnodige dingen zoals aankleden, maar ook je vrijetijdsbesteding. Samen kijken jullie op welke vlakken je hulp nodig hebt. Bij iedereen ziet zo’n behandeling er dus net iets anders uit, maar er zijn wel grote lijnen die de therapeut meestal zal volgen.

Vervolgens zal de ergotherapeut kijken hoe jij de handeling waar je moeite hebt op dit moment doet, en tegen welke problemen je daarbij aanloopt. Afhankelijk van de situatie kan dat thuis zijn, maar ook op school, op je werk of in een revalidatiecentrum. Vervolgens bedenkt hij of zij oplossingen voor je probleem, helpt je om die toe te passen en geeft advies. Ook kan de ergotherapeut je ondersteunen bij het aanvragen van hulpmiddelen of familie en vrienden uitleggen wat de situatie is. Het doel van de behandeling is om de eigen mogelijkheden weer te vergroten, waardoor mensen beter zelfstandig én gezond kunnen functioneren.

Bron | ErgotherapieNederland, Medipoint, Rijksoverheid

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden